Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Fem hundar drabbade av sjukdomen leptospiros i Göteborg – tre har dött

Zlatan blev svårt sjuk i en ovanlig bakteriesjukdom – samtidigt har fyra andra hundar i Göteborg drabbats. Tre har dött. Men än har ingen officiell varning gått ut till hundägare.
– I nuläget kvarstår normala rekommendationer, säger Emma Lindblad Åström, chefsveterinär.

På kort tid har fem hundar i Göteborg smittats av leptospiros, en bakteriesjukdom som också kan drabba människor. De flesta är hemmahörande i Västra Frölunda.

En av hundarna som har blivit sjuk är Zlatan, en åtta månader gammal portugisisk vattenhund, från Grimmered. Hans ägare Cathiz Sundström Ulinder berättar hur han förra veckan mådde illa och fick hög feber. Han fick snabbt behandling, och mår nu bättre.

– Jag är skärrad fortfarande, men han har klarat den värsta krisen, säger Cathiz Sundström Ulinder.

LÄS ÄVEN: Nya bakteriefynd efter mystisk hundsjukdom i Norge

Bakteriesjukdomen är ovanlig i Sverige, men inte okänd.

– Det är en smitta som finns i hela landet och världen, det är inte en ny smitta. Men vi har haft gynnsamma förhållanden för smittspridning med en mild höst och mycket nederbörd, säger Emma Lindblad Åström, chefsveterinär på Anicura Västra Djursjukhuset.

Tre av hundarna som har blivit sjuka har dött, även om man inte har kunnat konstatera att smittan var dödsorsaken i något av dödsfallen.

Fakta: Leptospiros

Leptospiros är en bakteriesjukdom som kan drabba både människor och djur.

Vid lindriga leptospira-infektioner hos hund utvecklas antingen aldrig någon sjukdom, eller bara milda symtom.

Mer allvarliga infektioner kan i värsta fall vara livshotande. Kroniska, kvarstående skador kan uppstå i framför allt njurar och lever. Sådan svår sjukdom är inte vanligt hos hund i Sverige.

Symtom kan vara slöhet, feber och kräkningar, att hunden urinerar och dricker mer än normalt och är ovillig att röra sig.

Hundar smittas typiskt via relativt varmt och stillastående vatten där infekterade djur såsom till exempel råttor, eller hundar kissat. Ansamling av hundar, till exempel i kennelmiljö eller under en hundutställning, ökar risken för smittspridning via infekterad hundurin.

Hundar kan också smittas genom bett och genom att bita på/äta infekterade djur; gnagare, samt vid till exempel parning.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Typiska fall av leptospiros innebär att hunden blir slö, får feber och kräks. Smittan är en så kallad anmälningspliktig sjukdom, vilket innebär att alla fall ska rapporteras. SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, bedömer om tillräckligt många hundar har blivit smittade för att gå ut med en varning.

– Man har inte bedömt att detta är en avvikelse från vad man anser vara normalfall. Det är generellt inte en jättevanlig smitta i Sverige, utan förekommer mer utomlands. Men det kan förekomma inhemska fall, säger Emma Lindblad Åström.

Rådet: Undvik vattenpölar

Sjukdomen sprids genom smittade djurs urin. Bland annat kan råttor vara smittspridare och dessutom är risken att smittas större i redan hundtäta områden.

Emma Lindblad Åström förstår att de konstaterade sjukdomsfallen oroar hundägare och rekommenderar att hundar inte badar i eller dricker från stillastående vatten. Hon rekommenderar också att läsa på SVA:s hemsida, där myndigheten uppdaterar om smittan.

– De ändrar om det händer något, men i nuläget kvarstår normala rekommendationer, säger Emma Lindblad Åström.

LÄS ÄVEN: Härrydatävling ställdes in efter norsk, dödlig hundsjukdom

Det finns ett vaccin mot leptospiros, som inte ingår i rekommendationen för grundvaccination utan som oftare används om en hund ska vistas utomlands. Vaccinationen ger inte ett fullgott skydd mot alla typer av leptospiros och görs vid behov.

Smittan kan överföras till människor, återigen via smittade djurs urin. Är man orolig för sin egen eller någon annan människas hälsa kan man läsa på Folkhälsomyndighetens hemsida eller ta kontakt med regionens smittskyddsläkare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.