Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu blir det dyrare att parkera fel i Göteborg. Bilden från parkeringen på Saltholmen är taget in ett annat sammanhang. Bild: Extra wide, Tall, Wide, Square, Jonas Lindstedt
Nu blir det dyrare att parkera fel i Göteborg. Bilden från parkeringen på Saltholmen är taget in ett annat sammanhang. Bild: Extra wide, Tall, Wide, Square, Jonas Lindstedt

Felparkeringsavgifterna höjs – för första gången på 13 år

Det ska bli dyrare att parkera fel i Göteborg. Det högsta bötesbeloppet höjs från 900 till 1 100 kronor.

Frågan om vad det ska kosta att parkera fel i staden vållade – något oväntat – den längsta och mest intensiva debatten på kommunfullmäktige på torsdagskvällen.

Moderaterna ställde sig tillsammans med Kristdemokraterna, Vägvalet och de tre SD-ledmöter som fortfarande tillhör partiet bakom ett förslag om att anpassa taxan till samma nivå som i dag finns i grannkommunerna Partille och Mölndal.

Det skulle inneburit en sänkning av den högsta nivån från 900 till 800 kronor.

Billigare än att missa att stämpla

Axel Josefson (M) sa i debatten att han inte alls såg något behov av att höja taxorna.

– Avsikten är väl att få ordning och reda? Det är inte så att felparkeringarna ökat. De flesta vill göra rätt för sig sa han.

Miljöpartiets Ulf Kamne argumenterade å andra sidan för att felparkeringsavgifterna borde höjas mer än det förslag som låg på bordet.

– Om man missar att stämpla på spårvagnen så kostar det 1 200 kronor i straffavgift. Om man parkerar framför en brandkårsutryckning så kostar det 1 100 kronor efter den höjning vi nu gör, sa han.

Har inte höjts på 13 år

Socialdemokraternas trafikkommunalråd Shahbaz Khan konstaterade att det var på tiden att se över p-avgiftstaxan eftersom den inte justerats på 13 år.

– Vi borde reglera den oftare. I dag är vi billigast av storstäderna och billigare än Kungälv.

Med röstsiffrorna 41-33 ställde sig kommunfullmäktige bakom förslaget om en höjning. Det innebär att de nya taxorna blir 1 100 kronor i böter för trafikfarliga felparkeringar, 850 kronor för trafikstörande parkeringar och 600 kronor för mindre trafikstörande parkeringar eller parkering utan giltig biljett.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.