Lisebergsbanan stannade två gånger i helgen och passagerarna tvingades evakueras.
Lisebergsbanan stannade två gånger i helgen och passagerarna tvingades evakueras. Bild: Stefan Karlberg

Fel i säkerhetssystemet stoppade Lisebergs attraktion två dagar i rad

Under helgen stannade Lisebergs populära berg- och dalbana två dagar i rad. Mitt i åkturen fastnade passagerarna i upp till 30 minuter för att sedan evakueras. Nu förklarar nöjesparken vad som gick snett.

ANNONS

Den drygt 30 år gamla berg-och dalbanan Lisebergsbanan stannade först på lördagen. Två tåg med passagerare stod still på varsitt håll ute i attraktionen i ungefär en halvtimme, medan ett tredje tåg stod inne på perrongen.

Under söndagen hände det igen. Ungefär 40 passagerare satt fast i 25 minuter efter att åkattraktionen oväntat stannade.

"Säkerhetssystemet var överkänsligt"

Enligt Julia Vasilis, informationschef vid Liseberg, berodde stoppen på att åkattraktionens säkerhetssystem löste ut.

– Säkerhetssystemet finns för att det inte ska ske olyckor och de systemen är olika känsliga. Det kan bli fel eller en överkänslighet i systemet som kan utlösas av massor av anledningar, till exempel om en gäst på perrongen försöker öppna en grind. Det behöver inte vara stora tekniska problem, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– I de här fallen var det säkerhetssystemet som var överkänsligt och signalerade två gånger i helgen.

För att få bukt med problemet har man bytt ut en givare i systemet sedan i söndags.

LÄS MER:Polisen: "Bilinbrotten runt Liseberg sticker ut"

Passagerarna evakuerades från tågen

I båda fall behövde passagerarna evakueras och gå ner från berg-och dalbanan via trapporna som löper längs med rälsen.

– När säkerhetssystemet löser ut stannar tågen i banan där de är. Vi plockar ut gästerna där och då har man väl inarbetade rutiner kring hur det går till. Man tömmer tåget i en viss ordning med sällskap av personal. Det brukar alltid gå bra, säger Julia Vasilis.

Hon har inga uppgifter om att Lisebergsbanan råkat ut för andra stopp under de senaste veckorna.

– Men det har hänt vid många tillfällen under mina år på Liseberg. Det är inget vi reagerar på. Det är olika för olika attraktioner och Lisebergsbanan är en stor attraktion där gäster kommer högt upp. En mindre attraktion går mer obemärkt förbi, säger hon.

Kan ni förstå att besökare ändå blir oroliga?

– Vi förstår att man kan bli orolig om man själv är med om det, och att det ser lite läskigt ut. Men det är inte någon fara utan ett uttryck för att säkerhetssystemet fungerar.

ANNONS

2006 skadades 21 personer i en olycka i just Lisebergsbanan, då ett fullsatt tåg hade påbörjat klättringen upp mot banans högsta punkt när kedjan som driver tåget plötsligt gick av.

Tåget föll då bakåt i backen och krockade med tåget som stod still på stationen.

Läs mer: 21 skadade i Lisebergsolycka

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS