Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Roger Akelius

Fastighetsmiljardären: "Vi borde skämmas"

Fastighetsmiljardären gör det igen: Skänker 100 miljoner till välgörande ändamål.Pengarna ska nu gå till att hjälpa barn på flykt från Syrien.– Jag tycker att vi i Europa borde skämmas som inte visar solidaritet, säger Roger Akelius till GP.

Det är genom Akelius foundation som Roger Akelius, som växte upp i Stora Mellby nära Trollhättan, nu skänker pengar till SOS Barnbyar. Tillsammans har man nu skapat ett program för att hjälpa barn som flyr från Syrien, och i huvudsak kommer man att rikta insatserna till Syrien, Turkiet, Grekland, Makedonien, Kroatien och Serbien. I första hand är ensamkommande man vänder sig till, men även familjer. Barnen ska få mat, en plats att sova och skydda dem från pedofiler, är planen.

LÄS MER: Här är Göteborgs 18 miljardärer

Akelius Foundation är sedan tidigare världens största bidragsgivare till SOS Barnbyar, och flera gånger förr skänkt pengar till stiftelsen.

– Jag har fem projekt om vardera hundra miljoner med SOS Barnbyar; Indien, Tacloban i Filippinerna, Haiti, Palestina och nu flyktingvägarna, säger Roger Akelius via mail till GP.

Hur vet du att pengarna når fram?

– Svenska hjälporganisationer fungerar mest som säljföretag. Eftersom de saknar ägare med vinstintresse så blir antalet medlemmar ofta viktigare än ändamålet. Jag har examinerat flera organisationer. Anställda vid Frälsningsarmén, SOS Barnbyar och Erikshjälpen reser inte business class och är duktiga på att hålla nere organisationen, säger Akelius.

– Jag är mycket nöjd med SOS Barnbyar, frånsett att jag och högste chefen i Innsbruck inte kommer överens. Men jag är organisationen störste donator.

Akelius Stiftelse har också drivit ett projekt genom att ge ut skivan "En salig samling" som gav 18 miljoner netto till barnhjälp inom Frälsningsarmén, berättar Akelius vidare.

– Jag har finansierat några hundra tusen soppmåltider via Frälsis, byggt badhus och vårdmottagning i Lettland.  Just badhuset var spännande eftersom jag fick prata ryska med arkitekterna. De anställda inom Frälsis har låg eller ingen lön.

Akelius var i Libanon 1987 under kriget, något som satt spår hos honom, berättar han.

– Jag pratade franska med sönderskjutna människor. Chocken av att enbart ha sett flyktingläger i tv till att prata med människorna på platsen grävde sår. 

LÄS MER: Miljardärens uppmaning till Sverige

Han riktar också kritik mot den svenska modellen, som han menar innebär att vi skyddar landet mot folk som inte är medlemmar i fackföreningar.

– Konsekvensen blir att en halv miljon människor inte får arbete, och blir frustrerade, säger Akelius som befarar att konsekvenserna av detta kommer bli allvarliga.

– Jag tycker att vi i Europa borde skämmas, som inte visar solidaritet, för de fyrtio tusen flyktingar som finns vid gränsen i Grekland Makedonien, och hundra tusen ytterligare kommer. Det är vid dessa gränsstationer som SOS Barnbyar kan göra nytta.  Det är inte nya skattebetalare, utan vårt regelverk som är problemet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.