Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Mölndala
Bild: Mölndala

Fastighetsbolaget Mölndala köper slott för 150 miljoner

Det anrika slottet Villa Korndal har köpts av ett kommunalt fastighetsbolag i Mölndal för 150 miljoner kronor.
Nu ska slottet göras tillgängligt för allmänheten. Men vad det ska användas till är oklart.
– Det är en bra fråga, och därför är vi rätt glada att nuvarande hyresrätt vill stanna kvar i tre år, säger Hans Broberg, Styrelseordförande för Mölndala Fastighets AB.

Ett stort vitt slott med torn och ärgat koppartak har sålts för omkring 150 miljoner kronor till det kommunala fastighetsbolaget Mölndala i Mölndal. Slottet ligger i Forsåker där det just nu pågår en stor stadsutveckling. Tanken är att det på sikt ska öppna för allmänheten, vilket Mölndals-Posten var först att rapportera om.

Men vad slottet ska användas till är oklart.

– Det är en bra fråga, och därför är vi rätt glada att nuvarande hyresgäst vill stanna kvar i tre år. Det är väldigt viktigt att det finns verksamhet i lokalen, eftersom det är en väldigt dyr anläggning, säger styrelseordförande Hans Broberg.

Med slottet följer ett stort markområde som planeras bli ett nytt grönområde i Mölndal. Hans Broberg säger att köpet av slottet främst handlar om att få tillgång till marken som tillhör fastigheten.

– Vi köpte tidigt en bit av slottsmarken som är nära järnvägen. Trafikverket behöver väldigt mycket plats för alla spår de planerar och då försökte vi köpa mer mark kring slottet, men det landade till slut i att vi då behövde köpa allt, säger han.

Är det rimligt att lägga så mycket av skattebetalarnas pengar på ett slott?

– I grunden handlar det om marken, för att skapa en rimlig exploatering vid järnvägen och få en park som är öppen för allmänheten. Tror man att vi betalar 150 miljoner för att få tillgång till bara villan så förstår jag att man blir förbannad, men det handlar om mer än så, säger Hans Broberg och fortsätter:

– Det är inte ett värde som enbart går att mäta i pengar, utan värdet i att få tillgång till ett grönområde. Jag tycker vi fick ett anständigt pris.

Villa Korndal och den tillhörande marken har tidigare ägts av det amerikanska hud- och hälsoföretaget Forever Living. Mölndala har skrivit ett hyresavtal med företaget som garanterar att de kommer stanna kvar som hyresgäster i slottet under tre års tid, med möjlighet till förlängning.

LÄS OCKSÅ: Varför rivs historiska byggnader i Mölndal?

LÄS OCKSÅ: Pharmana AB – nytt företag startar i Mölndal

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.