Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kommunen har en krånglig hantering, en oöverskådlig planprocess och en marktilldelning som hämmar nybyggnation, enligt fastighetsägarna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fastighetsägare kritiserar kommunens planering

De privata fastighetsägarna har inte fått bygga så många nya bostäder i Göteborg som de velat. Dålig kommunal planering är orsaken.

Men fastighetsägare i Götaland ger också regeringen underkänt för den förda bostadspolitiken.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Samarbetsklimatet mellan fastighetsägare och Göteborgs kommun är besvärlig, enligt Rikard Ljunggren, ansvarig för näringspolitiska frågor hos Fastighetsägarna i Göteborg.

- Det handlar om miljardinvesteringar som gått Göteborg förbi. Vad värre är, det hämmar tillväxten i hela regionen, enligt Rikard Ljunggren.

Göteborgs kommun har gott om verktyg för att förändra det. Kommunen äger mark som motsvarar ungefär hälften av stadens yta. En fjärdedel av det befintliga fastighetsbeståndet ägs av kommunala bolag.

- Förtätningen i Göteborg är glesare än i Stockholm och Malmö. Det borde byggas mera i centrala stan och på Hisingen, och det borde byggas högre även på befintliga fastigheter, säger Rikard Ljunggren.

Fastighetsägarna GFR har frågat elva av sina medlemmar I Göteborg om klimatet. Kommunen har en krånglig hantering, en oöverskådlig planprocess och en marktilldelning som hämmar nybyggnation enligt de elva medlemmarna som tillsammans förvaltar 1 000 fastigheter i Göteborg.

Allianspartierna i Göteborg var snabba att kommentera rapporten om Göteborg – det är ju valår. Blott ett par timmar efter att Fastighetsägarna publicerat sin rapport deklarerade alliansen att "Göteborg behöver en ny bostadspolitik".

Men även en borgerligt styrd kommun som Kungsbacka har sämre siffror än genomsnittet av de 20 undersökta kommunerna, när det gäller näringsklimat och kommunpolitiskt engagemang i byggfrågor.

Läser man Fastighetsägarnas rapport (se fotnot nedan) om företagsklimatet så är fastighetsägarna genomgående mer kritiska i år än tidigare till hur de politiska nivåerna sköter bostadsfrågor.

För första gången får till exempel alliansregeringen underkänt i Fastighetsägarna enkät. Fler av de tillfrågade tycker att regeringen sköter bostadspolitiken dåligt, än att den gör det bra.

Kommuners stöd till sina kommunala bostadsbolag är sedan länge en nagel i ögat på de privata fastighetsägarna. Kommuners skötsel av fastighetsfrågor får knappt godkänt. Skattepolitiken för fastigheter får, som alltid, underkänt.

De kommunala taxorna och avgifterna är fastighetsföretagen också missnöjda med. Hyresnivåerna är de långt mindre nöjda med 2013 än vad de var 2012.

Rikard Ljunggren sätter frågetecken efter det kommunala rödgröna vallöftet i Göteborg om att bygga 7 000 lägenheter om året under den mandatperiod som börjar första januari.

- Det låter utmärkt, men när man inte ens lyckats bygga hälften så många under den här mandatperioden undrar man, säger han.

För att det skall bli möjligt måste inställningen till privata byggherrar liksom planeringen i kommunen förbättras menar han. Det är också vad enkäten bland Göteborgs privata fastighetsägare antyder.

Fotnot: Undersökningen gjordes av Demoskop i november i fjol och omfattar 1 100 telefonintervjuer i 20 kommuner i Västra Götaland, Värmland, Halland, Jönköpings och Kalmar lön samt Östergötland.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.