Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

Fartygsbrand i centrala Göteborg

Ett fartyg på 30 meter brinner i centrala Göteborg. Ett 20-tal brandmän är på plats och jobbar med att släcka elden. Fokus för räddningsinsatsen var att säkra så att ingen person blivit fast på båten när branden utbröt.

Texten börjar under tv-inslaget

 

Larmet kom strax före 06-tiden på måndagsmorgonen. Räddningstjänsten ryckte ut med full styrka för att bekämpa branden. När GP kom till platsen var ett stort område avspärrat och lag av rökdykare bytte av varandra

– Det kommer mycket rök från båten. Nu har rökdykare gått in igen. Ambulanserna har backat lite, berättar ett vittne som följt insatsen. 

Är du där? Vet du mer? Kontakta GP! Mejla [email protected] eller ring till 72010. 

Fartyget är drygt 30 meter långt och är förtöjd vid Gullbergs strandgata, i folkmun kallad för Drömmarnas kaj. 

– Rökdykare är på plats för att släcka invändigt. Det blir väldigt snabbt varmt därinne och värmen har ingenstans att ta vägen. Det gör det svårare att jobba därinne, säger Åsa Opperud, larm- och ledningsoperatör på Räddningstjänsten i Göteborg.

Enligt uppgifter till GP hyrs båten nämligen ut till någon som använder den som bostad. Därför var insatsens fokus att säkra så att ingen fanns ombord på båten.

– Det är inget vi kan utesluta. Men i nuläget säger vi att det inte finns skadade, säger Åsa Opperud.

Räddningstjänsten uppger att det är svårt att ta sig hela vägen in i båten men att man än så länge inte hittat några personer ombord. Fartyget var enligt uppgift till räddningstjänsten under renovering och det är oklart om det bodde någon ombord. 
 

Viss explosionsrisk

Det föreligger också en viss explosionsrisk vid båten. 

– Det kan finnas gasoltuber på båten, men det kan vi inte vara säkra på. 

Polisen skriver på sin hemsida att branden har orsakat köer i biltrafiken runt området.  

– Vi hjälper till med att spärra av en väg där under släckningsarbetet, säger Sanna Lagerqvist, vakthavande befäl vid polisen i region Väst. 

Misstänker ni brott?

– Det är alldeles för tidigt att säga. 

 

Noggrann sökning

Strax efter klockan 08 på måndagsmorgonen pågick släckningsarbetet fortfarande. 

– Vi håller fortfarande på med rökdykning och söker igenom båten så att vi kan vara säkra på att det inte är nån ombord. Parallellt bekämpar vi branden, säger Mats Gränsmark, larm- och ledningsoperatör vid Räddningstjänsten Storgöteborg.

Vid den tidpunkten hade man ännu inte hittat några gasoltuber ombord på båten. Sökningen efter sådana pågick emellertid fortfarande.

– Enligt uppgift kan det finnas gasoltuber ombordoch det försvårar sakerna, Mats Gränsmark, larm- och ledningsoperatör.

 

"Det kunde gått riktigt illa"

Kajen är en av Göteborgs äldsta, men har inte använts kommersiellt på länge. Däremot spenderar många båtägare sin tid med att renovera gamla fartyg och båtar här. Thomas Revenvall brukar gå förbi Drömmarnas kaj. När han fick veta att det brann i en av båtarna beslöt han sig för att gå dit.

– Hittills har man inte hittat nån, men vissa av ägarna bor på båtarna så det är klart att det kan finnas folk ombord. Det är nåns dröm som går upp i rök, säger han.

Så tillägger han:

– Det var tur att det inte var båten bredvid som började brinna. Den är av trä och en brand i den hade kunnat orsaka betydligt större skada eftersom branden hade tagit sig snabbare och risken för spridning hade varit ännu större.

GP träffade även en yrvaken granne som undrade vad som försiggick. Hon bor i en båt som ligger en bit längre ner på kajen.

– Jag vaknade när räddningstjänstens båt körde förbi oss. Det blev så stora vågor så hela båten kom i gungning, sa grannen som vill vara anonym.

Hon berättade att hon känner en man som bor på en båt någonstans i höjd med den brinnande båten. 

– Men jag tror inte att han bor i den båten, sa hon efter en stunds betraktande.

 

Misstänkt mordbrand

Först vid klockan 09 meddelade räddningstjänsten att man ansåg sig ha sökt igenom båten. Ingen person hittades ombord.

– Vi har varit i kontakt med ägaren och med den som bor på båten. Lyckligtvis befann sig inte personen ombord när det började brinna. Så nu lämpar vi ut det som brunnit så branden går ner i intensitet, sa Peter, larm- och ledningsoperatör vid Räddningstjänsten i Storgöteborg.

Bemanningen hade vid det laget börjat avvecklas. Släckningsinsatsen kommer troligen pågå under resten av måndagseftermiddagen men alltså i mindre omfattning. Därefter tar polisens arbete vid.

– När brandresterna slocknat kommer vi spärra av båten och genomföra en teknisk undersökning för att slå fast brandorsaken, bekräftade Tommy Nyman, polisens pressinformatör i region Väst.

Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.