Farligt avfall-bilen åker runt i Göteborg två gånger om året.
Farligt avfall-bilen åker runt i Göteborg två gånger om året. Bild: Göteborg stad

Farligt avfall-bilen trotsar coronaviruset –turnéstart på måndag

Har du målarfärg, lampor eller kanske en gammal trasig mobiltelefon hemma? På måndag ger sig farligt avfall-bilen ut på turné för att samla in just sådant.
– Det ska vara enkelt att lämna ifrån sig små hushållskemikalier, säger Åsa Tärnström på Kretslopp och vatten.

ANNONS

Farligt avfall-bilen har funnits sedan 2006 och varje vår och höst åker bilen runt till olika platser i staden för att samla in farligt avfall och elavfall som Göteborgarna har hemma. Men det går inte att lämna vad som helst, man får exempelvis inte komma dit med en fullastad bil.

"Man ska kunna bära dit det själv"

– Vi försöker vara tydliga med att man ska kunna bära dit det själv, för att vi inte har så mycket plats i bilen. Sen finns det många regler kring hur man får transportera farligt avfall, säger Åsa Tärnström.

LÄS MER:Släng dina sopor i älven med gott samvete

Under förra året besöktes farligt avfall-bilen av ungefär 3800 personer och den samlar in mellan 30-40 ton avfall varje år.

ANNONS

– Det kan vara laddare eller en trasig stavmixer, alla former av produkter med el. Det kan också vara att man har en färgburk, sprayburk eller någon typ av smörjmedel, säger Åsa Tärnström.

Passa på att skänka kläder

Genom att åka ut med farligt avfall-bilen hoppas Åsa Tärnström att mindre av det farliga avfallet ska hamna i de vanliga soporna, eftersom det innehåller skadliga ämnen som måste tas om hand på rätt sätt.

Vårturen startar på måndag och först ut är bland annat Odinsplatsen och Masthuggstorget. Därefter åker bilen vidare runt i staden till och med 4 juni. På de flesta stoppen finns också möjlighet att skänka kläder eller mindre möbler till Björkåfrihet (före detta Emmaus).

LÄS MER:Här är det senaste om coronaviruset

Genomför turerna trots corona

Trots coronaviruset bedömer Kretslopp- och vatten att man kan genomföra turen som vanligt.

– Vi har ju självklart gjort en bedömning. Det finns ingen trängsel och man kan lämna utan att vara i kontakt med någon annan person. Vi uppmanar självklart att man inte kommer dit om man är sjuk, säger Åsa Tärnström.

Här kan du se schemat för farligt avfall-bilen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS