Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Farlig granat detonerades

En granat detonerades på torsdagen i Göteborgs skärgård. Granaten hade kunnat döda någon.

Två privatpersoner gjorde en oväntad upptäckt när de på onsdagen var ute och snorklade vid en badplats nära Tornö i Göteborgs södra skärgård.

Tio meter ut från land låg nämligen en artillerigranat på havsbotten. Snorklarna ringde polisen som i sin tur kontaktade försvarsmakten. Personal från röjdykardivisionen gav sig på torsdagen ut, tillsammans med kustbevakningen, för att ta hand om granaten.

Riskområdet, som var 500 meter stort, utrymdes först på båtar och människor. Två dykare från röjdykardivisionen gav sig sedan ner mot botten för att lägga en laddning sprängdeg bredvid granaten. När granaten sprängdes flög det vatten hundra meter rakt upp i luften.

- Granaten har legat i vattnet ett antal år och det är svårt att säga var den kommer från. Det kan vara från övningsskjutningar som är gjorda av försvaret, dumpade ammunitionslager från andra världskriget eller så är det en privatperson som har slängt den i vattnet när de har insett att den kan vara farlig, säger Emil Silfverberg, chef för Sierra Tango som ledde divisionens arbete.

Hade granaten kunnat utlösas av sig själv?

- Absolut, den här granaten låg på två meters djup. Om en badare hade kommit åt den med foten eller om någon med båt en kastat i ett ankare då hade någon kunnat dö. Risken är relativt liten, men den finns absolut.

Enligt Emil Silfverberg finns det gamla granater i hela Göteborgs skärgård och runt om resten av Sverige.

- Runt hela kusten i Sverige har man dumpat ammunition från andra världskriget. Vi får larm hela tiden. I sommar har vi sprängt 22 granater i Skåne och en mina i Falsterbo. Nu ska vi upp till Östersund för ett jobb härnäst.

Om man hittar en granat är det viktigt att inte röra den. I stället ska man märka ut den och genast kontakta polisen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.