Föräldrar på krigsstigen. Paul Andersson, Jonas Carlsson, Tove Carlsson, Mathilda Silverweldt och Magnus Almberg.
Föräldrar på krigsstigen. Paul Andersson, Jonas Carlsson, Tove Carlsson, Mathilda Silverweldt och Magnus Almberg.

Familjerna överklagar beslut om skolplacering

Skolplaceringarna splittrar Högsbohöjd. Det menar elva familjer som överklagar beslutet om att deras barn ska gå på Skytteskolan i stället för Västerhedskolan. Familjen Carlsson drabbas extra hårt. – Jag måste köra min rullstolsburna dotter upp och ner för höjden varje dag, säger mamman Tove Carlsson.

ANNONS
|

I lördags skrev GP om familjen Norbergs sexåring som hamnade i kläm efter att kommunen ändrat reglerna för vem som prioriteras i en skolkö.

Även familjen Carlsson på Högsbohöjd blev besvikna när beskedet kom. När de sökte förskoleplats till sexårige Dante yrkade föräldrarna Tove och Jonas på en skolplacering nära hemmet. Dantes lillasyster Edit, 4, kämpar nämligen mot leukemi. Behandlingen sliter på hennes lilla kropp och hon är rullstolsburen.

Tove är hemma med Edit och kan inte lämna henne ensam. Dante måste kunna gå själv till skolan. Men kommunen har ändå placerat honom på Skytteskolan, som ligger drygt två kilometer bort och dessutom på 95 meters höjdskillnad. Tove är djupt besviken över att kommunen inte har tagit hänsyn till deras skäl.

ANNONS

– Vi kämpar redan med vår vardag och Edits sjukdom som det är. Nu kommer jag behöva följa Dante till skolan varje dag med Edit i rullstol och minsta barnet i Sulkyvagn. Upp och ner för höjden två gånger om dagen. Man kan inte släppa iväg en sexåring själv den vägen, säger hon.

Att åka kollektivt innebär en infektionsrisk för Edit. Familjen har bil men säger att det innebär en för stor kostnad att använda den varje dag.

Familjens situation är beklaglig, säger Marie Sandstig, områdeschef utbildning i Askim-Frölunda-Högsbo.

– Det låter ju omöjligt. Vi ska titta på det, men jag kan inte lova att det löser sig, säger hon.

I radhuskvarteret bor tio andra familjer som inte heller har fått den önskade platsen på Västerhedskolan. Att just deras kvarter blivit placerat på Skytteskolan kommer att splittra området, menar man. Familjerna har hjälpts åt att överklaga till Förvaltningsrätten. Föräldern Mathilda Silverweldt förklarar agerandet:

– Det handlar om att Högsbohöjd ska hålla ihop, att det ska vara tryggt. Våra barn kommer inte att lära känna barnen på Pennygången, för de kommer alla att gå på Västerhedskolan. Vi hamnar utanför.

Föräldrarna menar att beslutet strider mot skollagen. Enligt Skolinspektionen ska kommunen jämföra hur långt andra elever som sökt samma skola har till andra skolor innan de börjar prioritera. Det har inte stadsdelen gjort, anser föräldrarna. Deras område ligger längst ifrån Skytteskolan.

ANNONS

– Alla andra barn som har kommit in på Västerhedskolan har närmare till Skytteskolan än vad vi har. De har struntat i att jämföra barnens avstånd innan de började placera barnen.

Men Marie Sandstig anser att stadsdelen har följt kommunstyrelsens beslut. Det viktigaste är syskonförtur och att ingen ska placeras mer än två kilometer bort, enligt områdeschefen Marie Sandstig.

– Det här är inte ett rättvist system. Det handlar bara om att ingen ska hamna orimligt långt från sin skola, säger Sandstig.

Hon välkomnar att föräldrarna överklagar så att det hela kan prövas i domstol. Att utöka Västerhedskolan så att de elva barnen får plats är däremot helt uteslutet, enligt områdeschefen.

– Västerhedskolan är full. Jag ser inte hur jag skulle få in fler elever där i år.

ANNONS