Familjen Swed har fått tryggheten tillbaka

ANNONS
|

När Zain Nadra och Wissam Swed kom från Syrien till Sverige hade de förlorat allt. Bostad, jobb och hoppet om en framtid. Den första tiden i Sverige var svår och fylld av ovisshet. Hur skulle deras nya liv bli – skulle de få stanna i Sverige?

I ett brev till Göteborgs-Posten berättar de om sin situation i det nya landet.

– Vi följde vårt öde som ledde oss till ett land vi aldrig haft kontakt med – inga släktingar, inga vänner. Vi hade ingen.

De kom i kontakt med Bergsjöns kyrka och där träffade de männi-skor som kom att bli som en familj för dem.

ANNONS

– De gav oss frid, kärlek och skydd. Kyrkan blev vårt första steg in i det svenska samhället och när vi fick vår dotter Stella var vi omgivna av kyrkans medlemmar.

Väntan på besked från Migrationsverket blev lång och under tiden kunde Zain Nadra delta

i aktiviteterna i kyrkan och samtidigt lära sig svenska. Wissam Swed, som spelar klassik gitarr, komponerade tillsammans med Jan Mattsson, arabisk-svenska sånger.

Så, i april 2015 fick de äntligen uppehållstillstånd och kunde börja söka jobb.

– Vi är båda utbildade maskiningenjörer och två månader efter att vi fått uppehållstillstånd fick Wissam ett erbjudande om jobb från Astra Zeneca. Vi flyttade till Södertälje och i dag arbetar Wissam som ingenjör där.

Zain Nadra var hemma med dottern Stella fram till mars i år. Då började Stella förskolan och Zain började på SFI. Efter SFI-utbildningen fick Zain praktik på ÅF och tre månader senare fick hon jobb som VVS-ingenjör på företaget.

Henrik Törnqvist, kyrkoherdei Bergsjön, gläds åt hur bra det har ordnat sig för familjen Swed. Samtidigt oroar han sig för de stora förändringar som Sverige genomgått under det senaste året. Genom sitt arbete i Bergsjöns församling har han dagligen kontakt med männi-skor som av olika anledningar sett sig nödgade att fly från sitt hemland.

ANNONS

– Många kom när Sverige fortfarande sa välkommen. Nu är villkoren helt annorlunda. Aldrig tidigare har politiken förändras så fort och jag är djupt oroad över det som nu sker. Politiken har förändrats, men människorna finns kvar, säger han.

En del av dem han möter har fått asyl, andra väntar på besked. Men det finns också en grupp som fått nej på sin asylansökan och inte ser någon annan utväg att gå

under jorden. De som brukar kallas gömda.

– Vi uppmanar aldrig till att gömma människor. Vi gör heller ingen skillnad på människor som kommer till kyrkan. Varje människa som kommer hit ska bemötas med omtanke och värdighet, säger Henrik Törnqvist.

Han menar också att förändringen av politiken samtidigt gjort att attityden till flyktingar förändrats. Ett exempel är när socialtjänsten

i Malmö på gränspolisens begäran, lämnade ut adresser till gömda.

– En företrädare för Malmö kommun sa att han inte lade någon värdering i att de hjälpt gränspolisen att hitta gömda. Det är ett mycket anmärkningsvärt uttalande. Vad händer i ett samhälle som utvecklas åt det hållet, undrar Henrik Törnqvist.

Läs familjens brev på gp.se

Vägen från kriget till ett liv i Sverige

Efter att ha förlorat allt i krigets Syrien har Zain Nadra och Wissam Swed börjat bygga upp ett nytt liv. Här berättar de med egna ord om sin väg från kriget i Homs till jobb och trygghet i Sverige.

Kriget i Syrien tog oss hit från vårt hem i Homs. Vi hade förlorat allt vi ägde. Kriget lämnade inget kvar. Området i vår hemstad blev totalt förstört.

När vi flyttat och bott nära den syriska kusten i nio månader väntade vi vårt första barn. Han föddes som en frisk pojke, men efter tio dagar dog han. Vi har aldrig fått något svar på vad som hände med honom eller varför han dog.

Det var slutet på allt och början på allt. Tidpunkten då allt förändrades. Vi var tvungna att lämna Syrien och inte se tillbaka.

Vi följde vårt öde som ledde oss till ett land vi aldrig haft kontakt med – inga släktingar, inga vänner. Vi hade ingen och inget , förutom vårt öde och till slut kom vi till Sverige.

Ödet tog oss vidare till Bergsjöns kyrka. Vi träffade våra första vänner där. De kom att bli vår svenska familj. Bergsjöns kyrka gav oss frid, kärlek och skydd.

Kyrkan blev vårt första steg in i det svenska samhället och när vi fick vår dotter Stella var vi omgivna av kyrkans medlemmar.

Under vår långa väntan på besked om uppehållstillstånd kunde Zain delta i aktiviteterna i kyrkan och samtidigt lära sig svenska. Wissam Swed, som spelar klassik gitarr, komponerade tillsammans med Jan Mattsson arabisk-svenska sånger.

I april 2015 fick vi så vårt uppehållstillstånd och kunde börja söka jobb.

Vi är båda utbildade maskiningenjörer och två månader efter att vi fått uppehållstillståndet fick Wissam ett erbjudande om jobb från Astra Zeneca. Vi flyttade till Södertälje och i dag arbetar Wissam som ingenjör där.

Zain var hemma med vår dotter Stella fram till mars i år. Då började Stella förskolan och Zain började på SFI. Efter SFI-utbildningen fick Zain praktik på ÅF och tre månader senare fick hon jobb som VVS-ingenjör på företaget. Ett jobb som Zain gillar och trivs med.

ANNONS