Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Familjen sörjer småbarnspappan Ognjens bortgång

Två veckor efter knivattacken i Hisings Backa samlades familjen för att ta ett sista farväl av Ognjen Kostadinovic. Hans mamma och syster flög in från Serbien och träffade för första gången barnbarnet Anastasija.
– Hon är så lik honom, samtidigt som hjärtat är fyllt av kärlek så är det samtidigt en stor tomhetskänsla. Det är ett nytt liv samtidigt som vi har förlorat ett annat, säger Vera Kostadinovic, Ognjens mamma.

Dagarna efter begravningen har familjen samlats för att tända ljus vid minnesplatsen på Friedländers gata där 42-åriga Ognjen Kostadinovic hittades allvarligt knivhuggen utanför sitt hem för närmare tre veckor sedan.

– Jag hade nog lyckats tränga bort det lite grann, men när vi var där i kyrkan och jag såg kistan då blev det så verkligt, säger Jelena Panic Kostadinovic.

Hon håller ett stadigt tag om barnvagnen där åtta månader gamla Anastasija ligger varmt nedbäddad, skyddad från det kalla oktoberregnet. Bredvid står närmaste släktingen Bojana tillsammans med Ognjens mamma och syster. De kunde tack vare ”trängande familjeskäl” kringgå inreseförbudet, som råder för länder utanför EU i och med corona, och komma till Sverige.

– Det är första gången vi träffar Anastasija. Hon är så lik honom och samtidigt som hjärtat är fyllt av kärlek så är det samtidigt en stor tomhetskänsla. Det är ett nytt liv men vi har också förlorat ett annat, säger Vera Kostadinovic, Ognjens mamma.

När hon nåddes av beskedet kunde hon först inte tro att det var sant.

– Det var en chock. Jag känner en stor sorg, det finns inget värre än att begrava sitt barn. Det är inget man ska behöva vara med om under sin livstid.

LÄS MER: Småbarnspappan Ognjen dog efter knivattacken i Hisings Backa

Ingen misstänkt i nuläget

Det var den 6 oktober vid 21-tiden som Ognjen Kostadinovic lämnade lägenheten för att slänga soporna, ställa barnvagnen i förrådet och lämna en laddare till sin svärfar. Bara minuter senare hittades han allvarligt knivhuggen utanför bostaden.

Ambulans larmades och han fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Polisen har sedan dess arbetat febrilt med fallet. Inget kunde inledningsvis leda polisen framåt och de kunde inte hitta något motiv till händelsen. Förundersökningsledaren Jarl Winqvist beskrev ärendet som ett mysterium.

Enligt nuvarande spaningsledaren Stefan Olofsson kan de inte uttala sig om detaljer men han anser att utredningsläget ser gott ut.

– Vi har mycket uppgifter att bearbeta och det tar tid, men jag ser positivt framåt. Det finns ingen misstänkt just nu men vi tittar såklart på olika personer, säger han.

LÄS MER: ”Ett mysterium” – inga spår efter mordet i Backa

Uppmanar fler att höra av sig

I övrigt vill han inte kommentera eventuell motivbild eller om det kan röra sig om ett vansinnesdåd.

– Vi har hört många och fortsätter med det. Sen kan vi inte prata om vad vi fått fram men vi gör allt för att försöka lösa det här.

Trots att polisen hört många vittnen uppmanar de ändå fler att höra av sig. Alla iakttagelser i närområdet mellan klockan nio och halv tio på tisdagskvällen kan hjälpa utredningen framåt.

– Det som vi saknar är de som befunnit sig i närheten men som kanske inte tror sig ha sett något av betydelse. Vi är intresserade av allt, även om det kan verka obetydligt, säger Stefan Olofsson.

LÄS MER: Man knivskuren i Hisings Backa – avled på sjukhus

Viktigt att hålla samtalet vid liv

Det dröjde innan Jelena Panic Kostadinovic kunde återvända till lägenheten och platsen där Ognjen Kostadinovic hittades. När hon väl kom dit såg hon minnesplatsen.

– Jag vet inte vem som började men alltifrån vänner, grannar och arbetskamrater har kommit förbi för att lämna blommor och tända ljus. Många uttrycker stor sorg och sympati, de är också rädda och oroliga efter det som hände. Det kunde ha hänt vemsomhelst, säger Jelena Panic Kostadinovic.

Trots all sorg är det ändå viktigt för Jelena Panic Kostadinovic att göra sin röst hörd. Hon känner en skyldighet gentemot Anastasija och Ognjen att hålla samtalet vid liv.

– Vi behöver prata om det som hänt. Detta var inte ytterligare ett offer i den pågående gängkonflikten med ett kriminellt förflutet, utan en ostraffad och hårt arbetande småbarnspappa.

Hittills har hon varit omgiven av släkt och vänner. Under helgen döptes dottern Anastasija innan resten av familjen återvänder hem till Serbien.

– Jag är lite rädd för hur det ska bli när de åker. De fyller vardagen med så mycket kärlek, men livet måste gå vidare. Det var som jag sa till hans mamma, ni sörjer ju honom medan jag sörjer ett helt liv. Det är så mycket på samma gång och jag funderar mycket kring framtiden.

Om du gjort några iakttagelser under tisdagskvällen vid Friedländers gata i Hisings Backa som kan vara av betydelse för utredningen kan du höra av dig till polisen på nummer 114 14.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.