Familjefest i Slottsskogen på årets Pliktadag

Trots skakigt väder rådde full aktivitet med trolleri, djurklappning, musikuppträdanden och cirkusnummer på årets Pliktadag i Slottsskogen.

ANNONS
|

Trolleri, allsång, blockflöjtsuppvisning och cirkus var några av aktiviteterna när Göteborgs stad ordnade Pliktadagen 2017. Trots att regnet kommit i skurar var flera organisationer och föreningar på plats för att berätta om sina barn- och ungdomsverksamheter. På en stol blir Anton Scotting Qvist målad till Spiderman av Sejla Jasarevic, samtidigt som kollegan Maida Cucovic från projektet Människan bakom uniformen (MBU) berättar om deras verksamhet.

– Projektet startade efter att ungdomar i Hjällbo kastat en sten genom fönstret på en ambulans. I dag finns vi i fem stadsdelar i Göteborg och arbetar för att unga ska få träffa och lära känna personer som arbetar inom till exempel polis, räddningstjänst och vaktbolag. De får i sin tur lära känna ungdomarna, säger hon.

ANNONS

Bubbelexperiment på gräset

Granne med MBU pågår Hälsoäventyret, en station där barn ska få lära sig om kost, hälsa och miljö med hjälp av sina sinnen. Hälsoäventyret finns vanligtvis som stöd och inspiration för undervisningen i förskolan och skolan, men i dag får de barn som vill göra ett "bubbelexperiment" på gräsmattan. Vatten, diskmedel, karamellfärg, bikarbonat och citronsyra får det att bubbla i glasen.

– Jag har gjort experimentet flera gånger, men jag blev helt blå om händerna så jag vill inte göra det igen, säger Amina Loderio, 9 år.

I en gunga på lekplatsen övar Edith Andersson och Frida Thorsell, båda 9 år, på att spela låten från Barnen i Bullerbyn på sina blockflöjter. Snart ska de ha uppvisning på den lilla scenen där trollkarlen Ason Bson Cson nu står och sjunger Imse vimse spindel för att hålla regnet borta.

– Vi vet inte hur många låtar vi ska spela än, men denna blir det nog, säger Edith Andersson som inte hunnit bli nervös än.

Cirkus sprider glädje

Lite senare kommer också ungdomar från Cirkus Draken, en cirkusskola på Vallhamra fritidsgård, att uppträda på gräsmattan. Det blir alltifrån jonglering, dans, akrobatik och diablouppvisning.

– Det blir ett 20-tal nummer, det är kul att barnen får visa upp sig och sprida glädje en sån här dag, säger fritidsledare Magnus Alström.

ANNONS
ANNONS