Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/8

Familj hittad död i Gårdsten – detta har hänt

I lördags häktades den 51-årige man som suttit anhållen för morden på sin fru och sina tre barn i Gårdsten. Men mannen har efter att ha nekat till brotten försatts på fri fot och kvinnans skadar misstänks nu i stället vara självförvållade. Här reder vi ut vad vi vet än så länge.

Torsdag 20 juli

På torsdagsmorgonen den 20:e juli larmas polis och räddningstjänst till en lägenhet i Gårdsten efter att ha upptäckt att rök tränger ut ur en lägenhet. Räddningstjänsten får på platsen bryta upp låset till lägenhetsdörren, och väl där inne upptäcks en kvinna i 30-årsåldern och ett barn döda. I lägenheten finns också två till barn med svåra skador. De två skadade barnen förs med ambulans till Sahlgrenska universitetssjukhuset, men deras liv går inte att rädda.

Polisen uppger att de jobbar utifrån en hypotes om att kvinnan och de tre barnen först ska ha attackerats, och sedan har gärningsmannen försökt att dölja våldsbrottet genom att anlägga branden. 

På brottsplatsen, intill avspärrningarna, hittar polisen den döda kvinnans make, och barnens far. Mannen, som är i 50-årsåldern, plockas då in för förhör. Senare under torsdagen begärs mannen häktad av åklagare, misstänkt för mord. "Efter vad som framkommit i utredningen gör jag bedömningen att det föreligger sannolika skäl och har begärt den misstänkte gärningspersonen häktad" skriver kammaråklagare Helena Treiberg Claeson i ett pressmeddelande. 

Fredag 21 juli

Under fredagen framkommer information som visar på att familjen befann sig i en svår ekonomisk situation. Enligt uppgift ska familjen ha haft skulder överstigande 100 000 kronor hos Kronofogden, samt legat efter med hyrorna för lägenheten hos Gårdstensbostäder och därför riskerat vräkning.

Lördag 22 juli

På lördagen den 22:a juli häktas mannen misstänkt för mordet på sin fru och sina tre barn. Detta efter att ha genomfört häktningsförhandlingar i drygt en timme. Han är nu på sannolika skäl misstänkt för fyra fall av mord. Mannen nekar till brott, och hans försvarsadvokat uppger att "Han förnekar brott, han är förkrossad, han var på jobbet när det hände".

Måndag 23 juli

På måndagen den 24 juli meddelade pappan, genom sin försvarare, att han överklagat beslutet till hovrätten. 

– Jag överklagade det för att jag bedömde att tingsrätten har gjort en felaktig bedömning i den delen. Utifrån min huvudmans syn på det hela kan vi inte nöja oss med att han är misstänkt på sannolika skäl. Det tycker jag att hovrätten bör pröva, sa mannens försvarare Poly Jensell då.

Tisdag 24 juli

Under tisdagen behandlade hovrätten yrkandet och beslutat att mannen fortsatt skulle vara häktad. Som skäl uppgav hovrätten att det fanns risk för att den misstänkte skulle undanröja bevis eller på annat sätt förvåra utredningen.

– Jag är absolut inte förvånad över hovrättens beslut. Det var väntat. Att man klagar på ett häktningsbeslut är mer regel än undantag, och att hovrätten avslår är också mer regel än undantag, sa åklagare Helena Treiberg Claeson, till TT, efter beslutet.

Onsdag 25 juli

Mannen som tidigare misstänkts för mord i fyra fall i Gårdsten har släppts på fri fot. Enligt åklagaren har misstankarna mot honom minimerats. – Det är inte längre något som talar för att den tidigare frihetsberövade mannen är den som är ansvarig för hustruns och barnens död, säger kammaråklagare Helena Treiberg Claeson i pressmeddelandet. Kvinnans skador är enligt åklagare med stor sannolikhet självtillfogade enligt obduktionsrapporten.

Torsdag 27 juli

Socialtjänsten Lex Sarah-anmäler sig själv på grund av hur man hanterat familjens hyresskuld medan familjen befann sig i den svåra ekonomiska situationen. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.