Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Falska uppgifter om bostäder sprids i Göteborg

Genom ett flygblad sprids falska uppgifter om flyktingbostäder i Torslanda. Kommunen tar till extra insatser för att få ut korrekt information till invånarna.

Enligt flygbladet, som cirkulerat sedan en tid tillbaka, planerar Göteborgs kommun att området Lilleby-Björlanda-Säve ska ta emot minst 1000 nyanlända fram till sommaren 2017. Men den informationen är felaktig.
Bland annat finns uppgifter som ger en bild av att nybygge av permanenta bostäder endast ska ge bostäder till nyanlända.
På flygbladet finns även text inför den informationsträff som kommunen anordnade i Trulsegårdsskolan i onsdags, vilket ger intrycket av det är ett utskick från Göteborgs Stad. 
Martin Öbo, fastighetsdirektör för Göteborgs kommun, säger att de sett att en bild av det falska flygbladet spridits på Facebook.
– Det verkar som om någon använt vår inbjudan till mötet och förvanskat den, säger han. Många har trott att det är från oss och blivit oroliga över uppgifterna.

Många missförstånd

I februari nästa år ska fastighetsnämnden att ta ställning till om det ska byggas 150-200 temporära bostäder i Hovgården eller Lexby och det var om det onsdagens informationsmöte i Torslanda handlade om. 
Fastighetskontoret hade då tagit fram en egen karta med de korrekta planerna för bostäder i området för att reda ut vad som gäller och vad som är sant.
– På informationsmötet visade det sig att det fanns många missförstånd, säger Martin Öbo. 
Annika Sjöberg, utvecklingschef för Västra Hisingen, var med och arrangerade mötet. Hon berättar att det var svårt att övertyga alla om att flygbladets uppgifter var falska.
– Jag talade länge med två damer, men tyvärr kunde jag inte övertyga dem. De trodde mer på det de fått i brevlådan. Här har vi något vi har att jobba med.

Sprids fortfarande

De felaktiga uppgifterna sprids fortfarande på nätet och Martin Öbo berättar att fastighetskontoret under den senaste veckan fått ta emot många frågor och synpunkter från Torslandabor:
– Vi sammanställer nu allt vi fått in för att kunna lägga upp frågor och svar kring detta. Vi hoppas vara klara med det i början av nästa vecka och kommer att lägga ut det på kommunens hemsida. Där kommer vi även att publicera den korrekta kartan. Vem som ligger bakom det falska flygbladet är oklart. SD:s Jörgen Fogelklou säger att de fått frågan om de har något med saken att göra. Men så är det inte, säger han.
– Vi ser alltid till att vår logga syns tydligt på vårt material. Vi är ett seriöst parti.

Inget politiskt möte

I ett inlägg på en Facebook-grupp skriver Jörgen Fogelklou att han blev utkörd från informationsmötet i onsdags. Han skriver också att SD inte var inbjudna till mötet och att han är upprörd över att de inte fick dela ut sitt material i lokalen.
Men enligt Göteborgs Stad har inget av partierna fått någon inbjudan. Mötet var till för allmänheten. Alla var välkomna, men det var inte tillåtet att marknadsföra politiska budskap i lokalen.
Annika Sjöberg, från SDF Västra Hisingen, var den som upplyste Jörgen Fogelklou om vad som gällde.
– Då samlade han ihop sina papper och delade ut dem utanför i stället. Men sedan var han tillbaka igen. Han blev inte utkörd.

Jörgen Fogelklou medger att han var kvar i lokalen under kvällen och att han bara gick ut för att dela ut SD-materialet.
Varför skriver du att du kördes ut?
– Vi var tvungna att gå ut om vi skulle dela ut våra grejer. Jag tog för givet att det var ett offentligt möte och att vi skulle få dela ut vårt material. 
Han ger ingen direkt förklaring till varför han skriver att han kördes ut, utan återkommer till att SD inte fick dela ut sitt material.

Varför skriver du att SD inte blev inbjudna när inga partier har blivit det?
– Vad är det för fel med det? Har jag skrivit att någon annan blev det? Om jag säger att rött är fint, har jag sagt något om grönt då?
Förstår du om man uppfattar det som om alla utom ni blivit inbjudna?
Men det har jag inte skrivit. Jag skriver att vi inte blev inbjudna. Men du får uppfatta det som du vill.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.