Falska poliser på Hisingen stal bankkort och smycken

Vid två tillfällen på söndagskvällen blev kvinnor i 90-årsåldern lurade på smycken och bankkort på Hisingen. Tillvägagångssättet var liknande i båda fallen, då personer som uppgav sig vara poliser tog sig in i kvinnornas hem.

ANNONS

Polisen fick in det första larmet om ett misstänkt bedrägeri vid 22-tiden på söndagskvällen. En kvinna i 90-årsåldern, boende i Jättesten på Hisingen, hade ett par timmar tidigare fått ett besök av en man som uppgav sig vara polis.

Kvinnan hade tidigare också fått ett samtal från en person som sagt just att en polis skulle komma hem till henne.

Men det var inte alls någon polis som kom på besök. I stället blev hon bestulen på smycken till ett ännu oklart värde, samt sitt bankkort som den falska polisen kunde ta ut ett större belopp med.

– Det handlar i vart fall om över 10 000 kronor, säger Hans-Jörgen Ostler, polisens presstalesperson.

ANNONS

Knackade på hos kvinna vid midnatt

Polisen misstänker att det kan ha rört sig om en eller flera gärningspersoner, och kvinnan ska själv ha insett att hon blivit utsatt för brott.

– Hon har efter händelsen reagerat och känt att det inte kändes helt rätt.

Några timmar senare, under midnatt natten mot måndag, inträffade en liknande händelse i Tuve på Hisingen. Där ska tre män ha knackat på hos en kvinna i 90-årsåldern, sagt sig komma från polisen och därefter tagit bankkort, smycken, id-kort och pass.

Brottsligt att utge sig för att vara polis

Polisen har i nuläget ingen gripen för något av brotten, som båda rubriceras som bedrägeri. Det är oklart om det kan röra sig om samma gärningspersoner i båda fallen.

– Det får utredningen visa, säger Hans-Jörgen Ostler.

Han säger att han är bekymrad över tillvägagångssättet.

– Jag skulle inte säga att det är vanligt men det är alarmerande när det sker. Det är brottsligt att utge sig för att vara polis om man inte är det.

Sätt att upptäcka vem som är polis

Kommer någon som uppger sig för att vara polis hem till en finns olika sätt att kontrollera att det stämmer, berättar Hans-Jörgen Ostler.

– En polis har en korrekt polisbricka som man kan syna, den består dels av polisbrickan men också en tjänstelegitimation. Sedan kommer poliser sällan själva utan man brukar ofta komma två och två. Man har både radio och vapen med sig när man arbetar och oftast en skottsäker väst på sig, om än inte alltid.

ANNONS

Vad ska man göra om man misstänker att något inte står rätt till?

– Då ska man ringa polisen och inte släppa in dem.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS