Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Falska nödraketer från norra skärgården skapar problem för sjöräddningen

Minst 35 nödraketer avfyrades i Göteborgs norra skärgård under påskaftonskvällen. Alla visade sig vara falska larm.
Nu vill Sjö- och flygräddningen få ett stopp på den olagliga påsktraditionen på öarna.
– Det är inte problem i någon annan del av landet. Det är olagligt att skjuta upp falska nödraketer, säger Lina Buurstra, sjöräddningsledare för Sjö- och flygräddningscentralen.

Det var inte bara påskbrasor som tändes i Göteborgs norra skärgård under lördagskvällen. Sjö- och flygräddningscentralen fick in ett tiotal larmsamtal om tända sjönödsraketer över öarna.

Minst 35 raketer sköts upp i samband med påskfirandet. Samtidigt pågick en stor räddningsinsats i skärgården utanför Karlskrona, där två fiskare var försvunna. De falska nödraketerna gjorde arbetet med att rädda fiskarna svårare – och upprör Lina Buurstra som var sjöräddningsledare för Sjö- och flygräddningscentralen under lördagen.

– Det här innebär en fruktansvärd belastning på oss samtidigt som vi hade en viktig insats. Vi har en och samma ledningscentral för hela kusten och vi måste agera om en nödraket kan vara skarp, säger hon.

LÄS MER: Grankriget och påskbrasorna polariserar på öarna

En första raket sågs runt sju-tiden på kvällen. Då skickade Sjö- och flygräddningscentralen ut en båt till Rörö för att kontrollera läget och för att förebygga ytterligare falska nödraketer. Det här är nämligen inte första gången himlen ovanför de norra öarna i skärgården fylls av sjöräddningsraketer.

– Förra året var det precis likadant. Det är ett fenomen som återkommer. Och det är inte problem i någon annan del av landet. Det är olagligt att skjuta upp falska nödraketer, säger Lina Buurstra.

LÄS MER: Svalt påskfirande i coronatidens Göteborg

Bild: ERIK M≈RTENSSON / TT, Maria Boman, Sjö- och flygräddningscentralen
Bild: ERIK M≈RTENSSON / TT, Maria Boman, Sjö- och flygräddningscentralen

Fiskarna räddades

Att skjuta upp nödraketer utan att vara i nöd kan ge böter eller fängelse i upp till sex månader. Raketskjutandet i skärgården eskalerade runt klockan tio på lördagskvällen. Tack vare att en ledig räddningsledare boende i Hjuvik kunde lokalisera att raketerna sköts från Öckerö-Hönö-området så skickades inte någon räddningsbåt ut – men larmen innebar en överbelastning på Sjö- och flygräddningscentralen.

– Vi fick lägga väldigt mycket energi helt i onödan på det här. Nu hoppas vi att personerna som sköt själva identifierar sig, eller att någon i deras omgivning. Det är många som vet vilka som sköt upp raketerna. Vi vill sprida budskapet att det här inte är okej, säger Lina Buurstra.

LÄS MER: Åtta påskfakta som får dig att verka mer allmänbildad

Trots störningsmomentet från Göteborgs skärgård lyckades sökinsatsen efter de två fiskarna utanför Karlskrona väl.

– Runt två-tiden hittades två frusna fiskare som stod och huttrade bakom ett skjul på en ö där de inte kunde larma. Det gick jättebra, men vi hade velat ägna all energi åt den här riktiga insatsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.