Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fallet Jesper: Det här är en vårdskandal

Efter granskningen av fallet Jesper har reaktionerna varit starka. Nu vill många se en förändring av vården.

Efter GP:s granskning av fallet Jesper har läsarreaktionerna strömmat in till redaktionen. Många som hört av sig är upprörda över Närhälsan och Sahlgrenska som trots kännedom inte stoppade Jespers medicin, nästan 1600 oxikodontabletter som han fick utskrivet på Närhälsan. Kort därefter dog Jesper av läkemedelsförgiftning.

- Jag kommer aldrig mer besöka en av närhälsans vårdcentraler, säger en kvinna som ringt in till GP.

- Det är så tragiskt att en så ung människa ska behöva förlora livet. Det här är en vårdskandal. Det är dags att man börjar prata om vad alla dessa läkemedel gör med oss, säger en annan kvinna som ringt in.

Flera vill berätta vad starka smärtstillande läkemedel gjort med dem sen de började. Många vittnar om hur de ofrivilligt blivit missbrukare efter att ha behandlats med narkotikaklassade läkemedel som de fått utskrivet efter smärtbehandlingar. ANdra berättar om anhöriga som farit illa.

- Min mamma behandlas med det här. Hon har gått ner sig helt och hållet, berättar en dotter till en äldre kvinna som fått stora mängder starka mediciner efter en operation.

- Smärtstillande och oxikodon är gift. Jag fick det efter en knäoperation och blev beroende. Det är fruktansvärt. Läkare kan inte bara skriva ut sådana enorma mängder utan kontroll. Det måste till en vårdförändring, säger läsaren Åke som ringt in till GP.

Under dagen har GP även fått ta emot många samtal från drabbade och anhöriga till personer som varit med om liknande situationer som Jesper Östling.

- Jag blir, som så många andra, ledsen och upprörd över Jespers tragiska historia. Tyvärr har jag upplevt nästan exakt samma saker som Jespers familj nu går igenom, säger en kvinna till GP.

Mer om detta i onsdagens GP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.