Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Fallet där allt gick fel

Den händelse som mest sänkt förtroendet för Säpo var tillslaget tidigt på morgonen den 30 oktober 2010. Med Säpo som pådrivare greps och omhändertogs brutalt fyra män, en kvinna och några barn.

Måndag 25 oktober

20:40: Telefonen ringer hos polisens kontaktcentral på Storgatan i Bengtsfors. Det är en kvinna från Göteborg som berättar att hennes syster råkat höra en man som talade arabiska i sin mobiltelefon. Han sa att han skulle lägga en bomb ”i Femman” på lördag och att det inte spelade någon roll om flera hundra blev offer. När mannen fick syn på kvinnans syster skrek han åt henne och frågade om hon förstod arabiska.

20:55: En polispatrull är på plats hemma hos kvinnan som hört samtalet. Hon uppger att hon skulle kunna känna igen mannen. Hon uppfattade att han var arg och bråkade med en person i telefonen. Vittnets man hade troligtvis också sett samme man. Polismännen upplever båda som trovärdiga.

Tisdag 26 oktober

Säkerhetspolisen informeras om tipset och beslutar att biträda polismyndigheten i Västra Götaland. Chefen för kriminalpolisen Carina Persson får mejl om händelsen. Bombhot är ganska vanliga. Men alla måste tas på allvar. Leif Rundberg, biträdande rotelchef, följer också utvecklingen. Han känner att det verkar vara väldigt konkreta uppgifter.

Onsdag 27 oktober

Ett förhör hålls med vittnet, med hjälp av en tolk från Säpo. Hon ger signalementet ”långsmalt ansikte och svart skäggstubb”. Hon hade blivit mycket rädd.

Torsdag 28 oktober

09:05: Polismyndigheten beslutar att inleda en förundersökning avseende allmänfarlig ödeläggelse. Uppgifter om teletrafik från den närmaste basstationen begärs in för att göra en så kallad masttömning i hopp om att hitta mobilsamtalet.

Problemet är att vittnets tidsangivelse är oprecis: ”mellan klockan 18:00 och 19:00”. Under en timma samlas en ohanterbar mängd samtal. Ett par polismän får i uppdrag att försöka begränsa tidsintervallet. Fel tid skulle kunna innebära fel telefonsamtal och fel misstänkta.

Fredag 29 oktober

08:00: Operativt möte på polishuset. Säpo medverkar. Ska man gå ut med bombhotet till allmänheten? Informationen är trovärdig men bristfällig och tiden rinner iväg. Nytt möte bestäms till klockan 14:00.

08:20: Biträdande länspolismästaren Klas Friberg utser Carina Persson till kommenderingschef.

08:45: Möte i polishusets stabsrum. Beslut om att ärendet ska vara en ”särskild händelse”, vilket betyder större stab och mer resurser. Ännu inget beslut om att gå ut med information till allmänheten.

Eftermiddag: De båda polismännen skriver en promemoria över förhör och analys. Samtalet ringas in till mellan klockan 18:30 och 18:40. En analytiker vid polisen redigerar samtalslistorna som inhämtats. Man hittar två samtal vid tidpunkten som är intressanta. De berör tre män som är släkt med varandra.

Ingen reagerar dock på att det finns utgående samtal från vittnets hemtelefon mellan klockan 18:30 och 18:40. Hon tycks alltså ha varit hemma samtidigt som hon är ute och råkar höra mobilsamtalet.

14:00: Nytt möte med Säpo och kommenderingsledningen. Bedömningen är att de inte kan utesluta risk för att bombhotet verkställs. Beslut om en större polisinsats i centrala Göteborg fattas. Hur mycket personal krävs? Det är ont om tid. Men hon kan inte skicka ut 50 poliser till Nordstan utan att de vet varför de är där. De måste noggrant informeras.

Men ska allmänheten informeras? Och i så fall hur? Det är inget enkelt beslut. Carina Persson inser att hon kommer att få kritik hur hon än gör. I dialog med polisledningen beslutar hon att informera trots att hon inte har alla svar. Då kan de åtminstone äga frågan själva.

14:45: Kammaråklagare Per Håkan Larsson informeras om ärendet av förundersökningsledaren Leif Rundberg.

16:00: Polisen går ut med ett pressmeddelande att centrala Göteborg under lördagen riskerar att utsättas för ett bombhot.

20:00: När polismästare Carina Persson går hem håller man fortfarande på att analysera teletrafiken. Det finns inga namngivna personer eller misstänkta.

22:00: Vittnet kallas till polishuset för en fotokonfrontation. Hon pekar ut en person som hon säger är mycket, mycket lik den man hon hört prata i mobiltelefonen. Den senare hade dock kortare skägg. Den utpekade personen är bror till en av de män som spårats till de två samtalen.

Lördag 30 oktober

00:00: Leif Rundberg informerar Per-Håkan Larsson, som beslutar att ta över som förundersökningsledare. Denne avvaktar med beslut om tvångsmedel.

00:10: Leif Rundberg ringer Carina Persson och ger en lägesbeskrivning.

00:50: P-H Larsson tar kontakt med Säpo. De kommer överens om att det är åklagaren för säkerhetsmål i Stockholm, Tomas Lindstrand, som ska leda förundersökningen.

01:00: Säkerhetspolisens man i kommenderingsledningen har fått kompletterande uppgifter från Säpo och Tomas Lindstrand ändrar nu brottsrubriceringen till förberedelse för terrorbrott.

02:10: Tomas Lindstrand beslutar att tre misstänka ska anhållas i sin frånvaro och ytterligare en ska hämtas till förhör. Insatsplaneringen påbörjas. Säpo är aktiv deltagare.

02:59: Carina Persson får sms från Leif Rundberg om läget.

06:30: Carina Persson kommer in till polishuset. Leif Rundberg tar kontakt med piketbefälet och en insatsstyrka formas. Säpo är aktiv deltagare i planläggningen. Det handlar om ett mycket allvarligt brott där polisen inte vet vad som väntar dem. Därför vidtar de polismän som ska verkställa ingripandet långt gående skyddsåtgärder. De åker mot Gårdsten.

06:50: En polisgrupp står utanför adressen där 39-årige Nizar bor med sin familj. Han ska bara hämtas till förhör. Planen var att man stillsamt skulle ringa på dörren. Polismännen begär nu beslut om att få forcera dörren av säkerhetsskäl. De får klartecken.

07:00: Den maskerade och tungt beväpnade polisstyrkan slår in dörren.

Sammanlagt grips fem personer. Samtliga släpps efter förhör och alla misstankar avskrivs. De får en ursäkt av polisledningen efter sex månader. Polisen insåg senare att man tagit fel på nästan en timma när man letat efter det misstänkta samtalet. Överåklagare Björn Ericson inledde en förundersökning för att granska om polisen gjort något brottsligt. Felen bedömdes som ringa och fallet lades ner.

Säpo lade ner utredningen om bombhoten i början av september.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.