Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

- Man kan med lite kraft och rätt teknik hjälpa människor att må bättre, säger den blivande osteopaten Emma Jakobsson.

Fall från hästryggen blev Emmas lycka

Om man trillar av hästryggen tillräckligt många gånger funderar man till sist på att utbilda sig till osteopat. Så var det åtminstone för Emma Jakobsson från Vilhelmina i Västerbotten.

För hästtokiga Emma Jakobsson var det ingen slump att det kommande jobbvalet just föll på det yrket. Uppe i Vilhelmina med runt 3 500 invånare lyser vårdcentraler med sin frånvaro. Här finns dock en sjukstuga men vid svårare fall kan avståndet till närmaste läkarhjälp i bästa fall vara en timslång bilresa medan osteopaten finns runt hörnet i kommunen.

– Allt eftersom jag lätt blåslagen efter fallen på ridskolan sökte hjälp på osteopatmottagningen blev jag också mer och mer uppmärksammad på själva behandlingen. Jag har alltid varit intresserad av kroppens olika funktioner.

Emma tog studenten 2009. Och efter examen inträdde, som för så många andra ungdomar, ett visst motstånd mot att fortsätta studera. Emma provade på olika tillfälliga arbeten. Hon jobbade både på sågverket och vikarierade på sin tidigare skola Hembergsskolan.

Men fyra år senare var hon redo att sätta sig på skolbänken igen. Så 2013 började Emma studera till osteopat. Hon valde att distansplugga med en veckas närvaro varje månad. Det stod mellan Stockholm och Göteborg.

– Jag bestämde mig för västkusten. Göteborg är inte lika stort som Stockholm, och redan från början fick jag fin kontakt med göteborgarna, förklarar hon.

Den fyraåriga utbildningen på Skandinaviska Osteopathögskolan i stadsdelen Landala är inne på sitt näst sista år.

Vad gör då en osteopat?

Det första som händer när en patient kommer är att det görs en noggrann undersökning för att försöka hitta orsaken till besvären utifrån varje persons individuella förutsättningar. Under utbildningen får den blivande osteopaten bland annat en omfattande utbildning i anatomi och fysiologi. Han eller hon är tränade att använda händerna för att känna funktionsstörningar i kroppens vävnader. Det finns många olika behandlingstekniker där vissa är mer fysiska och dynamiska medan andra är mjukare.

På kliniken är det studenterna själva som har ansvar för undersökning och behandling men det finns alltid en sakkunnig handledare att vända sig till så att rätt diagnos ställs och behandlingen blir effektiv.

– Jag har två till tre personer varje dag när jag är här för den praktiska utbildningen, säger Emma. Vi har två klasser med femton personer i varje på den teoretiska utbildningen. Sedan är det två underklasser där det finns trettio elever i vardera klassen.

Emma Jakobsson är nöjd med sitt yrkesval, trots att hon varje månad får göra tjugo timmar långa tågresor i varje riktning med flera byten mellan buss och tåg.

– Det är ett bra sätt att läsa teori på. Sedan bor jag på ett vandrarhem vid Slottsskogen när jag är här nere. Jag trivs utmärkt trots att jag ibland kan sakna lugnet och vidderna uppe i norr. Skulle det bara vara mer snö och mindre folk här skulle jag inte vara främmade för att flytta hit.

Patienterna är jämnt fördelade. Runt femtio procent av varje kön kommer till kliniken. Den vanligaste åkomman de söker för är ryggsmärtor följt av huvudvärk.

– För mig är det fascinerande att se hur man med lite kraft och rätt teknik kan hjälpa människor att må bättre. Att se dem resa sig upp och därefter med lätta steg gå ut härifrån är verkligen glädjande.

Emma har så smått börjat planera för sin framtid som osteopat efter avlagd examen. Hon går och bär på en idé som ser bättre ut för varje ut för dag som går. Och med tanke på den viljestarka framtoning Emma visar upp så är det inte omöjligt att det blir så.

– Eftersom vi har så stora avstånd uppe i Vilhelmina-trakten så kan jag tänka mig att skaffa en husbil och resa runt till de olika orterna här och så att säga behandla på plats. Tänk bara på turisterna under skidsäsongen. Det är säkert många som faller i backen och behöver hjälp. Det är inte bara på hästryggen man ramlar ner ifrån, säger Emma skrattande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.