Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Faktums julbord fick bli take-away i år

Julbordet för Faktumförsäljare och deras familjer har blivit en stående tradition. I år blev det inget julbord i vanlig mening på grund av pandemin. Istället radades ett 70-tal papperskassar upp på Posthotellet, med julmat och julklappar för avhämtning.

Organisationen bakom tidningen Faktum och hotellpersonalen på Clarion Hotel Post har fått tänka om för den årliga traditionen med julbordet. För att undvika trängsel och smitta är det take-away som gäller.

Faktum-försäljarna får på förhand välja vilken tid de vill komma till Posthotellet, gå in genom en dörr på baksidan, ta med sig julmat och julklappar och sedan gå ut genom en annan dörr.

LÄS MER: Van var hemlös – fick flytta in hos Bo som blivit änkling

Har fått egen lägenhet

När Göteborgs kommun kartlade hemlösheten i våras var det 3733 personer som var hemlösa i kommunen.

– Corona har gjort att det har blivit svårare och hårdare för de hemlösa, säger Raman Gashi som har sålt Faktum i nästan 15 år.

Under den tiden har han varvat hemlöshet med tillfälliga boendelösningar. Men sedan fyra månader har han en egen lägenhet.

– Nu är det helt stabilt och mycket normalt. Jag har fått en bostad genom Boplats.

Om julbordstraditionen skulle gå att hålla vid liv var osäkert in i det sista, enligt Sarah Britz, chefredaktör på Faktum.

– Det är oerhört betydelsefullt och väcker hopp, att vi ändå får göra något tillsammans. Den här middagen brukar vara ett fint tillfälle att träffas, alla vi som har med Faktum att göra.

LÄS MER: Fler barn drabbas av vräkningar

”Stora hjärtan därute”

Pandemin har även slagit mot tidningen Faktum, bland annat genom en nedgång i annonsförsäljningen. Våren innebar också färre sålda tidningar.

– Det blev ett avbräck men sedan har försäljningen ändå hållit i sig ganska normalt. Det är inte riktigt den katastrof vi trodde det skulle bli. Vi har också fått mycket stöd från privatpersoner, genom till exempel Swish. Det finns stora hjärtan därute som stöttar oss.

Fler personer dyker upp och hämtar julmat. Vissa har sina barn med sig. Bland annat Alina Stan. Egentligen är det hennes man som säljer Faktum, men han är inte med här på grund av att han är i riskgrupp och kan bli svårt sjuk av covid-19.

Hennes familj var en av de åtta som bodde på omskrivna Meros camping och som sedan fick hjälp av kommunen med lägenhet. Hon tycker, likt alla GP talar med, att upplägget med avhämtning av julmat fungerar bra.

– Man kan ju inte vara nära andra människor nu. Då hade vi kunnat smittas allihop. Så det här är bra som det är.

LÄS MER: Så gick det för familjerna på Meros Camping

För barnen finns det också julklappar, insamlade på Posthotellet. Alinas Stans dotter Jesica Stan tittar ner i kassen på paketen.

– Jag ficka jättemånga julklappar. Jag kommer att öppna dem nu. Jag är inte så bra på att vänta, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.