Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Faktum kids om barn utan hem

663 barn i Göteborg är akut hemlösa. Det vill gatutidningen Faktum ändra på och släpper Faktum Kids.
– Det är väldigt tyst om den här gruppen. Vi vill upplysa göteborgarna om att de finns, ge de hemlösa barnen en röst och väcka debatt, säger Faktums chefredaktör Sarah Britz.

LÄS MER: Hemlöshet sätter stopp för deras väg in i samhället

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På fredag släpps specialnumret Faktum Kids och en stor manifestation arrangeras på Gustaf Adolfs torg. Platsen är väl vald. Samtliga politiker i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Göteborg har fått en personlig inbjudan till manifestationen.

"Alla måste samverka"

– Vi hoppas att många kommer. För att ge dessa barn en trygg uppväxt måste hela samhället samverka: Politiker, byggbranschen, skolan och sociala myndigheter. Det är också en fråga för riksdagen som klubbat igenom att FN:s barnkonvention är svensk lag, säger Sarah Britz.

Rädda Barnens mätning visar att 5 390 barn lever i någon slags hemlöshet i Sverige.

– Det är bara en av många rapporter. Göteborgs stad har gjort en bra och ambitiös kartläggning som visar 663 barn lever i akut hemlöshet bara i vår stad. Det är en konsekvens av att vi rivit, byggt för lite och för dyrt. Bostadsbristen är oerhört stor. Men frågan är komplicerad och skär genom stat och kommun, säger Sarah Britz.

Att vara akut hemlös innebär till exempel att bo på vandrarhem, akutboenden, skyddade boenden, härbärgen eller att bo tillfälligt hos släkt och vänner. Det är mycket ovanligt att barn tvingas sova på en parkbänk.

– Vi ska ha klart för oss att de barn vi talar om här har rätt att vistas i landet. Och de allra flesta familjer har inga andra problem annat än att de saknar bostad.

LÄS MER: Så många barn i Göteborg saknar fast adress

Kan aldrig ta hem kamrater

Faktumredaktionen har talat med ett par familjer som bor på olika vandrarhem i Göteborg. Där berättar barn om att de inte har någon egen plats, när hela familjen ska samsas i ett rum är det är svårt att sitta ostörd och göra läxan. De känner en stor osäkerhet och de känner sorg över att de aldrig kan ta hem kamrater, de är ofta ledsna. Kanske måste de snart flytta till en annan del av stan och byta skola.

– Barnen vittnar framför allt om de känner sig otrygga. Och växer man upp utan ordnade förhållanden blir följden i vuxen ålder ofta andra problem. Det har många av Faktums försäljare berättat om. Om samhället kan ge tidig hjälp sparar man pengar och minskar framförallt det mänskliga lidandet, menar Sarah Britz.

Av barn för barn

Faktum har samarbetat med fyra skolor i arbetet med Faktum Kids. Barn och ungdomar har varit reportrar och skrivit delar av tidningen.

– Tidningen är enkelt skriven med ett barnperspektiv och tanken och förhoppningen är att den ska användas i skolundervisningen,

Ett antal anonyma personliga berättelser av barn om hemlöshet finns också med. GP har fått tillåtelse att publicera en, skriven av en 13-årig flicka.

Fakta: Faktum Kids

Manifestation för hemlösa barn

Gustav Adolfs torg 15.30-17.00, fredag 12/10

Efter ett kort tal av Sarah Britz kommer ett barns berättelse att läsas upp.

Därefter går barn från olika föreningar och skolklasser ut i Göteborgs centrum för att sälja specialnumret om barn som lever i hemlöshet.

Att vara hemlös

"Ibland känns det bara som att jag inte hör hemma här i denna värld.

Jag har inget hem jag alltid kan stanna i, jag måste alltid flytta.

Ibland känns det som att jag har det så komplicerat jämfört med alla andra.

När jag ser ut i världen med mina egna ögon ser allt mörkt ut.

När jag ser alla andra ser allt ljust.

Ibland känns det som att ingen vet vem jag är, ingen bryr sig om mig, ingen ser mig och att ingen vet att jag finns. Jag är alltid ensam.

Har jag ens en plats i denna värld?"

Flicka 13 år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.