Facket stoppar arbete på vårdcentral efter explosion

Skyddsombud har stoppat allt arbete kopplat till den vårdmottagning där en explosion inträffade för några veckor sedan. Enligt skyddsstoppet planerar verksamheten att öppna nya lokaler och avbryter även allt arbete där, med hänvisning till en stark hotbild.

ANNONS
|

Arbetet på en vårdmottagning på Första Långgatan har stoppats av ett regionalt skyddsombud på Kommunal.

Det var för knappt en månad sedan som en explosion inträffade inne på en vårdmottagning på Första Långgatan i Göteborg.

LÄS MER:Kraftig explosion på Första Långgatan

Två personer skadades, en lindrigt medan en kvinna i 85-årsåldern fick svåra splitterskador.

Då hade det bara gått några veckor sedan en kraftig explosion inträffade nattetid utanför entrén till huset där vårdmottagningen finns. Polisen utreder bland annat om det finns en hotbild mot personer med anknytning till mottagningen.

LÄS MER:Explosion i centrala Göteborg under natten

Enligt domstolshandlingar som GP tagit del av har en anhörig till en av de anställda på mottagningen nyligen utsatts för upplevda hot och påtryckningar.

ANNONS

Sedan fredagen 4 december har skyddsombud lagt ett skyddsstopp på allt arbete på den specifika mottagningen, men även arbete i ”nya lokaler Göteborgs Centrum”.

Man skriver nämligen att arbetsgivaren nu öppnar verksamheten i nya lokaler.

LÄS MER:Polisens vädjan efter sprängdådet på vårdmottagning

”Risken är mycket hög”

”Men med tanke på den starka hotbild som föreligger så anser vi att risken för fysisk och psykisk skada är fortsatt mycket hög.”

Skyddsombudet skriver att företaget har levt under stort hot utifrån under en tid:

”Det eskalerade 11 november 2020 då någon form av bomb, handgranat eller liknande exploderade på en kundtoalett på vårdcentralen”.

LÄS MER:Sprängningar blir allt vanligare metod för grovt kriminella

Man skriver även att personalen inte hade informerats om att det fanns en hotbild mot vårdcentralen och ägaren. Personalen ska inte heller ha erbjudits någon krishantering efter explosionen.

GP har sökt skyddsombudet och ägaren till mottagningen.

Vad händer efter ett skyddsstopp?

Arbetsgivaren tar ställning till om man acceptera stoppet (och håller med om att det finns omedelbar och allvarlig fara) eller inte accepterar stoppet (håller inte med).

Accepterar arbetsgivaren stoppet ska de åtgärda problemen. Arbetet startar igen när man överens om att riskerna är undanröjda.

Accepterar arbetsgivaren inte stoppet beslutar Arbetsmiljöverket om arbetet ska fortsätta vara avbrutet eller inte.

Källa: Arbetsmiljöverket

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS