Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Glenn Bergström, IF Metall Volvo PV.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Facket IF Metall kritiserar Volvo Cars

Facket IF Metall för Volvo Cars tycker att företaget satsar för lite på fabrikerna i Sverige, i jämförelse med de i utlandet. Utrustningen i fabrikerna riskerar att slitas ut och jobben hotar att försvinna, menar de. – Får man inte de investeringar kan det vara ett hot mot vår sysselsättning, säger Glenn Bergström, ordförande för IF metalls koncernfack i Volvo Cars i Sverige.

Det går bra för Volvo Cars. För fjärde året i rad ökar företagets försäljningssiffror. Volvo Cars globala försäljningen för de första 10 månaderna i år ökade med 8,6 procent från föregående år, vilket GP tidigare har rapporterat om. Ändå investerar företaget inte tillräckligt i fabrikerna i Sverige, anser Glenn Bergströmm, vilket P4 Väst var först med att rapportera om. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Fokus har varit på Volvos expansion utomlands, i Kina och USA. Vi får investeringar i Sverige också men vi anser inte att de är tillräckliga. Vi behöver större investeringar för att säkra vår produktion i framtiden, säger Glenn Bergström till GP.

Enligt honom behövs ökade investeringar i Sverige framför allt för att byta ut fabrikernas utrustning. 

–  En stor del av utrustningen är gjorda på 50- eller 60-talet och de håller inte hur länge som helst. De behöver ersättas och det kostar mycket pengar, säger Glenn Bergström. 

Jobb riskerar att försvinna

I en skriftlig kommentar till GP skriver Volvo Cars att de har investerat kraftigt i Torslandafabriken de senaste året. "Nästan hälften av de 11 miljarder dollar som investerats i Volvos omställning spenderades i Sverige", skriver de. Men Glenn Bergström anser att satsningarna inte är tillräckliga. 

– Får man inte de investeringar som behövs kan det vara ett hot mot vår sysselsättning. Om fabrikerna inte har utrustning som är modern hämmar det deras möjligheter att konkurrera, säger han. 

Investeringar betyder även att man satsar på fabriken och därför kan bristen på investeringar även få andra konsekvenser, enligt Glenn Bergström. 

– Om man investerar i framtiden vill man också ha tillbaka pengarna som man har investerat i. Den fabrik som man inte investerar i kan bli den som drabbas av produktionsreduceringar, nedläggningar och så vidare, säger han. 

Volvo Cars ska inte minska sysselsättningen 

Men Volvo Cars planerar inte att minska sysselsättningen i Sverige, hävdar de i en skriftlig kommentar till GP. Tvärtom har har de anställt mycket personal de senaste åren för att hantera de ökade volymerna, skriver de. Enligt Glen Bergström är det framför allt sysselsättningen på längre sikt som riskerar försvinna. 

– Jag kan inte sitta och vänta på att verkligen slår mig i huvudet. Mitt uppdrag som facklig ledare är att reagera i tid. Jag måste lyfta blicken. Jag är orolig för sysselsättningen på lång sikt som kan försvinna om vi inte får investeringar i våra fabriker, säger han. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.