Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Facket häver blockad av Göteborgsbageriet

Fackförbundet Livs blockad av Baka stenugnsbageri i Sannegården har engagerat och upprört. Parterna har nu enats och vid 19-tiden på onsdagen hävdes blockaden.

- Det känns skönt att det är över. Men det är dubbelt. Vi hade ju självklart önskat att vi sluppit skriva på med Livs, säger bageriets ägare Christina Rönnängsgård.

Trots att parterna nu enats så upplever hon fackförbundet Livs agerande som buffligt och beskriver ett otrevligt bemötande från deras representanter.

Som GP tidigare berättat så pågick en blockad och strejk av arbete på Baka stenugnsbageri sedan tisdags morse. Många i sociala medier har reagerat på fackförbundets Livs agerande och uttryckt att de tänker stödja bageriet. Bland andra allianspartiernas företrädare som på onsdagsmorgonen dök upp i Sannegården för att stödköpa bullar.

- Helt bisarrt att en facklig diskussion om tillhörighet ska kunna sätta ett familjeföretag i konkurs, så vi i alliansen bestämde oss för att åka dit, visa vårt stöd och handla, säger Jonas Ransgård (M).

Kollegan David Lega (KD) tycker att man självklart ska stödja bageriet.

- Fackförbundet Livs agerande är pinsamt och obegripligt. För mig är det självklart att stödja företagaren som för övrigt har ett avtal med ett LO-förbund, säger David Lega.

Och det var inte bara politiker som dök upp i Sannegården på tisdagen för att visa solidaritet, utan även flera privatpersoner såsom några unga män som slagit sig ner i en av sittgrupperna.

- Jag är här för att stödja bageriet. Livs sysslar med maffiametoder, säger Michael Bäck och vännen Emil Svensson fyller i:

- De blockerar ägaren och försöker förstöra deras ekonomi. Det är väldigt svinigt, säger han.

Christina Rönnängsgård som driver bageriet är ganska medtagen efter allt som hänt, men samtidigt glad över allt stöd som hon fått.

- Vi är ett litet bageri som inte har mycket att sätta emot Livs. Därför skriver vi på deras avtal, vi har inget val, säger Christina Rönnängsgård.

Med tanke på det stöd som du har fått, hur känns det nu i detta skede?

- Det känns ganska gott för jag tycker att Livs har varit för jävliga mot oss. Det här tror jag att de har förlorat mest på, säger hon.

Christina Pedersen, ombudsman på Livs Region väst, svarar såhär på kritiken:

- Vi uppträder korrekt gentemot företaget och företagets kunder.

Christina Pedersen säger också att hon är nöjd när avtalet nu är skrivet och att hon hoppas på att kunna ha en bra relation med arbetsgivaren i framtiden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.