Marcus Karlsson är initiativtagare till eftermiddagens manifestation utanför Försäkringskassan i centrala Göteborg på måndagseftermiddagen.
Marcus Karlsson är initiativtagare till eftermiddagens manifestation utanför Försäkringskassan i centrala Göteborg på måndagseftermiddagen. Bild: PER WAHLBERG

Facebookgrupp tar strid för sjukas rättigheter

En av tjugo nekas sjukpenning efter ett halvårs sjukskrivning. På måndagseftermiddagen protesterar deltagare i Försäkringskasseupproret i centrala Göteborg mot behandlingen av långtidssjuka.
– Det räcker nu, säger Marcus Karlsson, initiativtagare till gruppen.

ANNONS
|

Marcus Karlsson står bakom gruppen Försäkringskassansupproret! på Facebook med drygt 2 000 medlemmar. Hur många som väntas medverka vid manifestationen utanför Försäkringskassans kontor på Östra Larmgatan på eftermiddagen är oklart.

– Många är ju sjuka och sängliggande och kan därför såklart inte medverka på plats men min förhoppning är att även friska engagerar sig för oss sjuka, säger han.

Marcus Karlsson lider av hypersomni och vilket innebär att han går i sömnen, hallucinerar på nätterna och är sjukligt trött under dagtid. Han har haft diagnosen i drygt tio år och arbetar inom trädgård. Just nu är han halvtidssjukskriven från en tjänst på 75 procent.

ANNONS

"Kämpat på"

– Jag har kämpat på, gått in i väggen emellanåt, men har aldrig varit sjukskriven så här länge, och inte heller inte haft några problem med Försäkringskassan men det har andra så det räcker, säger han.

Det fall som har gjort honom mest upprörd handlar om Malin Carlbom i Umeå som SVT Nyheter tidigare berättat om. 2011 sjukskrevs Malin på heltid på grund av utmattning, smärta och hypermobilitetssyndrom. Hennes tillstånd har gjort henne extrem känslig för ljud och ljus och hon ligger till sängs största delen av dygnet i ett mörkt ljudisolerat rum.

Trots att den medicinska utredningen visat att hon inte arbetsför har hon ändå nekats sjukpenning. Men i januari i år vann hon mot Försäkringskassan i Förvaltningsrätten och fick sjukpenningen retroaktivt.

Försäkringskassan vill inte medverka direkt eller svara på SVT:s frågor men kommenterar Malins fall med att om kassan gjort fel bedömning ska det rättas till så fort som möjligt och "har man rätt till ersättning ska man få den."

Enligt SVT har Försäkringskassan dock fortsatt att neka henne ersättning även senare.

En av tjugo får avslag

– När man är sjuk ska man svara på tusen frågor och det orkar man inte. Fall som Malins är helt orimliga, säger Marcus Karlsson.

ANNONS

Enligt Försäkringskassans statistik får tre procent avslag på sin ansökan om sjukpenning i samband med första ansökan och nästan fem procent får avslag efter sex månader, det vill säga en av tjugo.

Försäkringskassans avslagsstatistik finns bara på riksnivå när det gäller avslag efter sex månader. Därför går det inte att jämföra hur de olika Försäkringskassorna fattar beslut om avslag på regional och kommunal nivå efter de första 180 dagarna.

Marcus Karlssons förhoppning är att upproret sprider sig över hela landet.

– Det handlar ju inte bara om sjukpenning utan även andra ersättningar som människor nekas men behöver, säger han.

Fakta: Rehabiliteringskedjan

Totalt fick 602 000 personer sjukpenning någon gång under år förra året varav 64 procent var kvinnor och 36 procent var män.

Under de första 90 dagarna som sjukskriven har man rätt till sjukpenning om man inte kan utföra sitt vanliga arbete eller ett annat tillfälligt arbete hos sin arbetsgivare.

Efter 90 dagar har man bara rätt till sjukpenning om man inte kan utföra något arbete alls hos sin arbetsgivare.

Efter 180 dagar har man rätt till sjukpenning om man inte kan utföra något arbete på den vanliga arbetsmarknaden.

Källa: Försäkringskassan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS