Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett positivt antigentest i familjen behöver inte innebära att ett friskt barn behöver hållas hemma från skolan. men enligt facket har regionens besked lett till en hel del förvirring. Bild: Johan Nilsson/TT
Ett positivt antigentest i familjen behöver inte innebära att ett friskt barn behöver hållas hemma från skolan. men enligt facket har regionens besked lett till en hel del förvirring. Bild: Johan Nilsson/TT

Förvirrat på skolorna efter smittskyddets antigenbesked

Det råder stor förvirring i Göteborgs skolor efter att smittskyddet kommit med nya besked för elever med föräldrar som testats positivt med ett antigentest. Lärarförbundet riktar nu kritik mot beskedet som satt flera lärare i kläm.
– Man undrar vad det är som gäller egentligen, säger Andrea Meiling, ordförande i Lärarförbundet Göteborg.

Det var sent på tisdagen som GP kunde rapportera om att ett positivt antigentest i hemmet inte längre betyder att hela familjen hamnar i karantän. Istället kan symtomfria barn fortsätta gå i skolan för att inte missa viktig undervisning.

Beskedet från smittskyddet har inneburit en del förvirring och vissa kommuner i Göteborgsområdet hade ett tag fortfarande information om att positiva antigentest innebar familjekarantän trots smittskyddets nya besked.

– Det är ju inte supertoppen, konstaterar Andrea Meiling.

Andrea Meiling, ordförande i Lärarförbundet är kritisk mot förvirringen som uppstått efter smittskyddets besked om antigentester. Bild: Meli Petersson Ellafi
Andrea Meiling, ordförande i Lärarförbundet är kritisk mot förvirringen som uppstått efter smittskyddets besked om antigentester. Bild: Meli Petersson Ellafi

Lärare i kläm

Från Lärarförbundets sida märker man av att lärare hamnar i kläm och att det nu uppstått konstiga situationer mellan rektorer, lärare och föräldrar.

– Vi har haft medlemmar som reagerat över hur rörigt det är här. När kan man skicka hem en elev och när kan man inte göra det? Det ställer till det i relationen mellan lärare och föräldrar, säger Andrea Meiling.

Beskedet i sig ser hon som fruktansvärt och menar att ett positivt antigentest är positivt av en anledning.

– Det är inte okej, då får vi ju en supersmitta. Om idén är att man ska få en jättepeak med smitta, så har man ju uppnått det, säger hon.

”Kanonmat”

Samtidigt pekar Lärarförbundet på att lärarkåren är ansträngd under den pågående smittovågen. Och Andrea Meiling reagerar starkt på bland annat skolkommunalrådet Axel Darviks (L) utspel förra veckan om att karantänen för lärare och förskolelärare måste lättas på.

– Vi tycker det är lite nonchalant. Att lärare blir någon form av kanonmat i smittan. Det här är ju en grupp som inte har någon skyddsutrustning och som kan riskera att smitta både elever och kollegor, säger hon.

Tidigare har Lärarförbundet förordat att lärarna ska få tillgång till snabbtester för att kunna avgöra om de kan arbeta eller inte.

– Även om de är opålitliga så vet man i alla fall att ett positivt besked är positivt och att man då bör stanna hemma, säger Andrea Meiling.

Men det faktum att smittskyddet ändrat sig om antigentesterna när det gäller karantänen i hemmet spär på förvirringen som redan råder bland regionens skolor, enligt Lärarförbundet.

Inte ett krav

Från smittskyddets sida medger man att definitionen på den nuvarande rekommendationen kan tolkas olika och man understryker att det inte är något krav på att barn till antigenpositiva föräldrar ska gå till skolan.

”Det är bekymret just nu. Det går inte att ha fasta, bindande regler. Det går inte att komma ifrån fastän både vi och lärarna skulle önska något annat,” skriver smittskyddsläkaren Peter Nolskog i en kommentar till GP.

Om ett positivt PCR-test tas och visar positivt ska hela hushållet fortfarande sätta sig i karantän och skolbarn därmed hållas hemma.

Senare under torsdagen kom smittskyddet i Västra Götalandsregionen med ett förtydligande där man på sin hemsida skriver att skolbarn med en person i hushållet som testats positivt genom ett antigentest bör hållas hemma. Men att det inte rör sig om en bindande förhållningsregel, till skillnad från vad som gäller om någon testats positivt genom ett PCR-test.

LÄS MER: Göteborg slopar gurgeltesterna – trots massiv smitta i skolan

LÄS MER: Darvik (L) vill lätta på karantänen för lärare och förskollärare

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.