Demokraternas gruppledare Martin Wannholt i Hovås i samband med en intervju inför höstens val.
Demokraternas gruppledare Martin Wannholt i Hovås i samband med en intervju inför höstens val. Bild: Anders Ylander

Förundersökningen mot Wannholt läggs ned

En grupp investerare anklagade Demokraternas partiledare Martin Wannholt för att ha förskingrat pengar som skulle gått till teakplantering i Brasilien. Men under onsdagen kom besked från åklagaren: förundersökningen läggs ned, i brist på bevis.
– Det hade inte påverkat utgången även om vi grävt ytterligare, säger kammaråklagare Bengt-Olof Berggren.

ANNONS
|

Det var i höstas som kammaråklagare Bengt-Olof Berggren fattade beslut om att inleda en förundersökning i ärendet. Bakgrunden var att en grupp investerare skickat in omfattande underlag, som de ansåg visade att Demokraternas partiledare tagit emot pengar som aldrig nått fram till bolagets kassa. Samt att pengar betalats ut till personer som inte haft rätt till ersättning från bolaget.

Delar hade redan lagts ned

Tidigare under våren har det stått klart att vissa händelser ligger för långt tillbaka i tiden för att kunna leda till åtal, så efterhand har delar av utredningen lagts ned. Under onsdagen kom beskedet att hela förundersökningen läggs ned. Åklagaren konstaterar att det saknas tillräckligt med bevisning.

ANNONS

Bengt-Olof Berggren säger att han fått material från båda sidor, genomfört förhör och gått igenom skriftlig bevisning.

– Det har varit en ganska omfattande utredning. Stora delar har utspelat sig utomlands, det handlar om speciellt bolagsformer och ett långt händelseförlopp. Så det har varit en del funderande fram och tillbaka innan beslut.

Även om delar av de påstådda gärningarna är preskriberade var resten av materialet så stort att det hade utgjort ett grovt brott, om utgången blivit en annan. Men hans bedömning är att brott inte kan styrkas och att det inte är någon idé att jobba vidare med utredningen.

– Man kan alltid göra en prognos om vad som hänt om man vidtagit ytterligare utredningsåtgärder, men jag tror inte att det rubbat det som framkommit i det här fallet. Det hade inte påverkat utgången även om vi grävt ytterligare, säger Bengt-Olof Berggren.

Wannholt: ”Rena trakasserier”

Martin Wannholt satt under onsdagsförmiddagen i ett möte och tog emot beskedet att förundersökningen är nedlagd med viss förvåning.

– Kom det nu? Varför har jag inte fått besked? säger han till GP.

Han berättar att det var först för två veckor sedan som han träffade åklagaren och fick lägga fram alla papper.

– Han lovade besked inom två veckor och det höll han, så på det sättet är jag nöjd. Men samtidigt hade jag hoppats att han haft ännu mer tid, så att det hade blivit tydligt för alla att det inte fattas en krona och att allt gått rätt till.

ANNONS
Kammaråklagare Bengt-Olof Berggren, som lett förundersökningen.
Kammaråklagare Bengt-Olof Berggren, som lett förundersökningen. Bild: ADAM IHSE / TT

Han säger att processen mot honom byggt på ”falska anklagelser, rena trakasserier och ett sjukt utnyttjande av vårt rättssystem” och att några personer anmält honom för att försöka få egen vinning.

Hur har det varit att leva med detta?

– Det har förstås ätit energi. Det har varit jättejobbigt, inte minst när man dragit in min familj i det. Samtidigt har jag haft många partikamrater runtomkring mig som stöttat, det har hållit mig uppe.

Lovade god avkastning

Martin Wannholt var i början av 2000-talet bosatt i Brasilien där han bland annat jobbade för Ericsson. Han startade Brasilteca, som köpte mark och planterade teakträd. Bolaget väckte stort intresse bland investerare som lockades med löften om god avkastning – en investering på 200 000 kronor skulle ge en nettovinst på 3,4 miljoner kronor på 20 år.

Men Martin Wannholt återvände till Sverige till valet 2010 och fick en post i kommunstyrelsen. Teakplanteringen fick inte den tillsyn som krävdes och träden växte inte alls som tänkt. Efter en inspektion på plats av några investerare 2019 riktades de första anklagelserna mot politikern, som då lämnade ifrån sig sitt ägande som kompensation.

Men investerarna var inte nöjda och under 2021 lämnade några av dem in sitt material till åklagaren – som nu alltså menar att det inte finns skäl att väcka åtal.

ANNONS

LÄS MER:Stora delar av förundersökningen mot Wannholt läggs ner

LÄS MER:Förundersökning inledd mot Wannholt (D) – anklagas för att ha förskingrat miljonbelopp

LÄS MER:Demokraterna uttalar fullt förtroende för Wannholt

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS