Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Förtvivlan utanför avspärrningarna

Fatemeh Vakili står förtvivlad utanför Migrationsverkets förvar i Kållered. Innanför polisens avspärrningar sitter hennes son Ruhollah som ska tvångsutvisas till Afghanistan. Men hon får inte träffa honom.

– Han är född och uppväxt i Iran. Han har ingen nära släkt eller bekanta i Afghanistan. Hur kan de skicka tillbaka en ungdom dit utan att han har någon att vända sig till eller som kan ta emot honom, säger Fatemeh Vakili. 

Bakom henne ligger den gula tegelbyggnaden. Förvaret. Där sitter hennes son Ruhollah och väntar på att tvångsutvisas till Afghanistan. 

Fick sin ålder uppskriven

Enligt familjen är han 17 år gammal, men Migrationsverket har gjort bedömningen att han är myndig och på tisdagskvällen väntade han på att bli transporterad till Landvetter för att sättas på ett flygplan till Kabul. 

Fatemeh Vakili gestikulerar med händerna, kastar huvudet bakåt och brister ut i gråt. Via en vän som tolkar säger hon att hon känner sig maktlös och att det är svårt att göra sin röst hörd när man inte kan språket. Men hon vill berätta. 

För ett tag sedan blev Ruhollah förd till förvaret, nu var det omkring 20 dagar sedan hon träffade honom sist och i går kväll kom beskedet att han ska utvisas på tisdagen. I dag står hon utanför avspärrningarna och får inte komma in för att träffa honom eller säga hej då. 

"Min son skötte sig"

– Min son gick i skolan och skötte sig. De var nöjda med honom och han hade hopp inför framtiden. Nu är plötsligt allt upp och ner, säger hon. 

Familjen är Hazarer, en utsatt minoritet i Afghanistan. Enligt Fatemeh dödades hennes man av talibaner och sönerna har sedan växt upp i Iran, där Ruhollah också är född. 
När sönerna var yngre skickades de iväg för att fly till ett bättre land. Först den äldste, sedan Ruhollah. Själv har hon följt efter senare. 

Familjen splittras

Men efter att ha varit återförenade i Sverige ska familjen splittras igen. Samtidigt som den yngste sonen ska utvisas till Afghanistan håller hon själv på att överklaga avslaget på sin egen asylansökan, men hennes äldste son som kom först har redan fått permanent uppehållstillstånd.  

Fatemeh, med en son som ska skickas till ett land han inte känner och en son som ska stanna i Sverige, vet inte själv vart hon ska ta vägen. Men hennes mest akuta bekymmer är för sonen Ruhollah som ska vara med på planet mot Kabul på tisdagskvällen. 

– Min man mördades i Afghanistan och nu ska de skicka min son dit. Han kommer få samma öde som min man, säger hon. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.