Bild: Björn Larsson Rosvall. 
Bild: Björn Larsson Rosvall. 

Förtroendekris mellan chefer och anställda på miljöförvaltningen

Det senaste året har anställda flytt från miljöförvaltningen. Nästan en halv avdelning har sagt upp sig och nu visar en utredning på ett utbrett missnöje. – Det är en svidande kritik mot ledningen från alla utgångspunkter, säger en anställd.

ANNONS
|

Minskat förtroende för ledningen, otydligheter om hur och varför förändringar ska göras och en ledarskapsstil som fått anställda att känna sig direkt illa behandlade har fått anställda att säga upp sig från miljöförvaltningen. Det visar en extern utredning som förvaltningen har beställt för att utreda anledningen till personalflykten.

Nina Zackrisson, ordförande för den lokala Saco-klubben, är inte förvånad över resultatet som presenterades på tisdagen.

– Det är allvarlig kritik som bekräftar den bilden vi har haft och också har framfört till ledningen vid flera tillfällen, säger hon.

Anställda slog larm

GP har tidigare berättat att på drygt ett år har nästan halva personalstyrkan på avdelningen för stadsmiljö sagt upp sig.

ANNONS

Anställda har slagit larm om att avdelningen som har en samordnande roll i Göteborgs miljöarbete och jobbar med att minska stadens miljö- och klimatpåverkan, har tappat så mycket kompetens att förvaltningen har svårt att utföra sitt uppdrag.

Under hösten har ett externt företag intervjuat 16 personer som valt att sluta mellan oktober förra året och juli i år. Utredningen visar bland annat att en person slutat på grund av flytt, vissa på grund av att kollegor sagt upp sig och två på grund av arbetsbelastningen. Men också att minskat förtroende för ledningen spelade stor roll för de flesta som sagt upp sig.

"Folk känner sig illa behandlade"

– Jag upplever att ledningen vill jobba med det här nu, men det finns en viss otydlighet kvar och det finns fortfarande en problematik med att folk känner sig illa behandlade, säger Nina Zackrisson.

I början av året genomfördes en omorganisation på miljöförvaltningen för att effektivisera arbetet. Enligt utredningen har det nya uppdraget upplevts som otydligt, vilket lett till minskat förtroende för chefer och flera menar att ledningen varken lyssnat på de anställda eller tagit tillvara på deras kompetens.

"Problematiskt och bekymmersamt"

– Det är tydligt att merparten har slutat eftersom de inte trivs längre och inte längre har förtroende för ledningen. Det är både bekymmersamt och problematiskt att vi har hamnat i det här läget, säger miljödirektör Anna Ledin, som är högste chef på förvaltningen.

ANNONS

Hon säger att en rad åtgärder redan har satts in för att förbättra arbetsmiljön. Bland annat ska konsulten som gjort utredningen få ett utökat uppdrag att fortsätta jobba med de som är kvar och ledningen har haft samtal med en mellanchef som har pekats ut för att ha behandlat anställda dåligt.

Anna Ledin menar dock att det största problemet handlar om en bristande kommunikation mellan ledningen och medarbetarna.

Misslyckad kommunikation

– Rapporten visar att det finns uppenbara missförstånd där man har missförstått vad jag vill göra och uppnå. Det visar att vi inte har lyckats med kommunikationen på den här avdelningen.

Under året har förvaltningen flaggat för att de inte kommer att klara av alla sina uppdrag för året, delvis på grund av personalomsättningen. Men på lång sikt menar Anna Ledin att det inte kommer att påverka förvaltningens förmåga att genomdriva miljöarbetet.

– Det har varit ett glapp, men jag vill vara väldigt tydlig med att vi har rekryterat den personalen som vi behöver och vi har minst lika bra kompetens som för ett år sedan. Så på sikt kommer det inte ha betydelse för hur mycket vi kommer att kunna genomföra, säger hon.

ANNONS