Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Goeldisapan är nu tillbaka på Universeum, efter att ha varit försvunnen i tolv timmar under onsdagen. Bild: Universeum
Goeldisapan är nu tillbaka på Universeum, efter att ha varit försvunnen i tolv timmar under onsdagen. Bild: Universeum

Försvunna apan hemma igen

Apan som hittades på McDoalds sent på onsdagskvällen är hemma i tryggheten igen. Stressad, men utan fysiska skador.
– Av det som vi kan bedöma just nu mår hon bra, men stressen kan leda till att saker bryter ut på sikt, säger Daniel Roth, ansvarig zoolog på Universeum.

Goeldisapan hålls nu i karantän och kan därmed inte ses av Universeums besökare. Under dagen kommer den att undersökas av Universeums veterinär.

– Goeldisapan var stressad i natt, men har inga synliga fysiska skador. En sådan här händelse är mycket traumatisk för djuret, säger Daniel Roth på Universeum.

Han berättar fortsatt det troligen kommer dröja flera veckor innan apan är redo för att visas upp för Universeums besökare igen. Om cirka sex veckor kommer Universeum att få tillökning då en ny avelshanne som de hoppas att den återfunna aphonan kan få ungar med.

– Fram tills dess hoppas vi att allt ska vara som vanligt igen. Nu kommer hon att stå under bevakning av veterinär. Apor kan till viss del också utsättas för sjukdomar som vi människor har när den har varit ute och sett sig om i världen, säger Daniel Roth.

Han berättar att Universeum i nuläget inte vet mycket om vad apan har utsatts för under tiden som hon var bortrövad. Normalt äter apan ett specialfoder och matas med små mängder av olika frukter och grönsaker.

– Det handlar om mängder som är pyttesmå. Vi vet inte vad någon kan ha tryckt i henne och det kan vara så att hon har fått en rejäl sockerchock, säger Roth.

Det var vid lunchtid på onsdagen som det upptäcktes att den fyraåriga Goeldisapan, en hona, plötsligt var borta från Universeum i Göteborg, sannolikt stulen.

Ett intensivt sökande inleddes, men den lilla helsvarta apan, stod inte att finna någonstans.

Förrän vid 23-tiden på onsdagskvällen. Då dök den plötsligt upp på hamburgerrestaurangen McDonalds i Västra Frölunda där den filmades av förvånande gäster.

LÄS MER: Stulna apan hittad – på McDonalds

"Vi får luska runt lite"

Personal och polis försökte fånga den exotiska apan, men det var först när personal från Universeum anlände som den lär sig fångas in - och kunde transporteras hem till tryggheten igen.

– Det var inte apans dagliga vårdare som hämtade hem henne. Det var nog först när hon kom tillbaka hit till sin rätta miljö och hörde sin dagliga djurvårdares röst som lugnet föll in, säger Daniel Roth.

Vad som hänt under de cirka tolv timmar som den lilla apan varit borta är höjt i dunkel - liksom hur den plötsligt hamnade på en hamburgerrestaurang i andra änden av stan.

Vad som hänt apan under de timmar den varit borta och hur den tagit sig till McDonalds är än så länge oklart.

– Vi får luska runt lite grann om det är någon som tagit den dit, det mest troliga är väl att någon lämnat den där, förklarade Peter Nordengard vid polisen i samband med infångandet.

Polisen rubricerar händelsen som stöld och har än så länge inte gripit någon misstänkt person för brottet.

Daniel Roth berättar fortsatt att Universum är tacksamma för allmänhetens hjälp och engagemang i sökandet efter apan och vill betona djurets genetiska värde.

– Som zoolog och biolog vill man alltid att människor ska intressera sig. Vi vill sätta fokus på bevarande värdet och det genetiska värdet då det här handlar om en art som är hotad och att människor förstår att när något sådant händer så är det en förlust för alla och inte bara den singulära individen, säger Roth.

Han berättar att apan som blev stulen tidigare har fått ungar, men att de inte överlevt den första kritiska tiden. Apans tidigare avelshanne avled också efter att födelsen av ungarna och Universeum hoppas nu på bättre lycka när de under hösten kommer att få en ny avelshanne.

– Den tidigare hannen och ungarna klarade sig nog inte på grund av att hannen bar på någon form av sjukdom, säger Daniel Roth.

Fakta: Utrotningshotad

Goeldisapan på Universeum ingår i ett bevarandeprojekt för att rädda artens överlevnad, som listas som sårbar på IUCN:s globala rödlista.

Universeum är en del av den europeiska djurparksföreningens EEP-projekt, vilket står för EAZA Ex situ project. Ex situ betyder “utanför naturen” och syftar till det viktiga naturvårdsarbete djurparker gör för att öka antalet individer inom en art.

För Goeldisapan innebär det att Universeum och andra anläggningar håller en stödpopulation, vilket skulle rädda arten om den t ex helt försvann i naturen eller om den vilda populationen skulle behöva ökas på för att undvika total utrotning.

Källa: Universeum

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.