Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Försvarsövning – mitt inne i stan

Två stridsbåtar har lagt till vid Göteborgs Operan och en pluton soldater finns på Gustav Adolfs torg. - Allt har gått bra så här långt, säger Ulrika Roos, Försvarsmedicincentrum, om den pågående militärövningen i Göteborg.

Pang, bom och soldater. Flera göteborgare har under lördagen frågat sig vad som pågår i såväl innerstaden som i skärgården. Skott har hörts och militärer finns på flera ställen.

Det är den pågående övningen, samverkansövningen, Emerentia 2015 som är inne på sin sjätte och näst sista dag. Emerentia fokuserar, enligt Försvarsmakten, på att skydda Göteborgs hamn med farleder och landförbindelser samt Landvetters flygplats men även andra platser blir berörda. Totalt är det 18 kommuner och myndigheter som samverkar.

- Det har gått bra så här långt. Alla inblandade samverkar bra, säger Ulrika Roos, informationschef på Försvarsmedicincentrum i Göteborg, sedan två stridsbåtar lagt till vid Göteborgs Operan och en pluton med drygt 20-talet soldater nått Gustav Adolfs torg.

- Vi kommer att vara på Gustav Adolfs torg under en stund för att informera om Försvarsmakten och övningen, säger Ulrika Roos vid 13.30-tiden på lördagen.

Enligt Försvarsmakten är målet med övningen att "upprätthålla och utveckla samhällets samlade förmåga att skydda samhällsviktig infrastruktur i Göteborgsregionen. Scenariot för övningen är att regering har fattat beslut om en insats som innebär att Försvarsmakten bevakar skyddsobjekt med stöd av skyddslagen och frigör därigenom polisiära resurser som istället kan sättas in för att lösa mer komplexa och kvalificerade uppgifter."

Utöver Försvarsmakten deltar Säpo, Länsstyrelsen, Polisen, Västra Götalandsregionen, Sjöfartsverket, Kustbevakningen, Trafikverket, Tullen, Swedavia, Svenska kraftnät, Vattenfall, Härryda kommun, Göteborg stad, Borås stad, Göteborgs hamn, Göteborg energi, Göteborg vatten, Räddningstjänsten i Storgöteborg och G4S i samverkansövningen.

Cirka 1 200 soldater ur 41:a och 43:e och 44:e hemvärnsbataljonerna, logistikkompani från Lv 6, 17:e bevakningsbåtskompaniet och Göteborgs garnisons insatsledningsstab deltar i övningen.

Sedan 2001 har namnet "Emerentia" används av Hemvärnet i Göteborg- och Sjuhäradsregionen för att "signalera bruk av vapen i syfte att skydda samhällets funktionalitet med stöd av skyddslagen."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.