Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Försvaret vill skjuta mer i Södra skärgården

En dubblering av skjutandet skulle gå an, kanske tre gånger mer – men inte tretton gånger mer än hittills. Göteborg överklagar beslutet om försvarets verksamhet i Södra skärgården.

Invändningarna under flera års beredning av frågan tycks inte ha gjort någon större inverkan på tjänstemännen i länsstyrelsens miljöprövningsdelegation. Strax före jul fick försvaret tillstånd – enligt miljöbalken – att rejält öka sina aktiviteter i Göteborgs skärgårdsskjutfält.

Överklagandet, som skall lämnas in senast i dag, är riktat till miljödomstolen och siktar framför allt in sig på bullret från skjutfältet. Det skulle omöjliggöra den utbyggnad av bostäder som finns i översiktsplanen eftersom riktvärdena för buller i bostadsområden skulle överskridas.

Staden anser att delegationens beslut är obalanserat. Försvarets riksintresse har fått nästan totalt genomslag, regionens riksintresse som skyddsvärd miljö och fritidsområde har negligerats.

- Ärendet har kommit extremt snabbt, säger kommunalrådet Anneli Hulthén (S). Märkligt att de ska skjuta så vansinnigt mycket. Jag har inte den blekaste aning om hur överklagandet kommer att gå.

- Vi förstår det inte, säger Kia Andreasson (MP). Först lades basen ner i Göteborg, sen kom riksdagsbeslut om att minska försvaret. Det är bara hemvärnet som skjuter men nu vill militären bakvägen få igenom en ökning, använda skärgården för stora övningar med andra länder. Det är olämpligt så nära en stad med stor befolkning.

Oppositionsrådet Jonas Ransgård (M) tror på gehör i högre instans, beklagar att miljöprövarna inte varit mer lyhörda för de synpunkter som framfördes vid hearingen för två år sedan:

- Vi vill hellre se ett samarbete. Vi är intresserade av att försvaret finns i Göteborg.

Även Brännö Bys samfällighet överklagar miljöprövningsdelegationens beslut om den kraftiga ökningen.

- Det förefaller som om militären har förkörsrätt, säger ordförande Hans Bränning.

I förrgår samlades en annan grupp brännöbor – i går kväll hade 21 anslutit sig – för att överklaga.

En av dem, Hugo Norell:

- Tillståndet att varje år släppa ut två ton bly och koppar med mera bryter mot miljölagen vad gäller buller, fågelliv, fisk, sälar och undervattenvegetation. Ingen annan verksamhet skulle ha fått tillstånd till ett sådant överskridande av normerna. Nu är det inte 40-tal och krig.

- Dessutom har försvaret fått fria händer att skjuta ännu mer vid enstaka övningar. Tillsynsmyndighet för det skall vara generalläkaren, som ingår i försvaret!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.