Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När försvaret växer behövs fler rekryterare. Redan i år väntas rekryteringsmyndigheten att slå i sitt kapacitetstak. Bild: Johan Nilsson/TT
När försvaret växer behövs fler rekryterare. Redan i år väntas rekryteringsmyndigheten att slå i sitt kapacitetstak. Bild: Johan Nilsson/TT

Försvaret växer – ny prövningsenhet i Göteborg

Antalet värnpliktiga ska fördubblas och rekryteringsmyndigheten har växtvärk. Resultat: en ny mönstringsenhet med uppemot 50 anställda i Göteborg.

Rekryteringsmyndigheten sorterar under försvarsdepartementet och finns på tre orter med ungefär 200 anställda: huvudkontoret i Karlstad och prövningsenheter i Stockholm och Malmö.

Men antalet värnpliktiga som kallas in varje år väntas öka från cirka 4 000 i år till det dubbla.

– Försvarsberedningen föreslår att 8 000 ska grundutbildas med värnplikt senast 2024. Det innebär att vi måste pröva och mönstra många fler ungdomar för att klara det här, säger generaldirektör Christina Malm till GP.

– Vi har redan expanderat kraftfullt, säger hon. Exempelvis under 2016 genomförde vi totalt 12 000 prövningar. Förra året var det 25 000 och i år kommer vi att göra 28 000. Sedan slår vi i vårt kapacitetstak. Vi får bygga upp en ny prövningsenhet med ny personal i nya lokaler.

Vill ha kontor i Göteborg

Enligt Christina Malm bör enheten ligga i Göteborg.

– Det är vår definitiva målsättning även om vi inte vet exakt var ännu. Jag hoppas att vi får ett beslut under året. Då kan vi vara gång år 2022 och mönstra ungdomar som kan påbörja sin grundutbildning 2023-24. Vi har redan fått i uppdrag att påbörja planeringen för att kunna hantera ett ökat antal värnpliktiga och polisaspiranter.

– Antalet utbildningsplatser till polisutbildningen har ökat med flera hundra procent de senaste åren.

– Det är en väldigt stor utmaning för polismyndigheten att locka många att söka och klara testerna som görs hos oss. Det är ganska många som söker, men det är tuffa krav för att bli polis. Det är många som inte klarar det.

Rekryteringsmyndighetens generaldirektör Christina Malm. Bild: Rekryteringsmyndigheten
Rekryteringsmyndighetens generaldirektör Christina Malm. Bild: Rekryteringsmyndigheten

Christina Malm ser däremot inga problem med att hitta lämpliga värnpliktiga män och kvinnor.

– Vi har för första gången sedan plikten lades vilande faktiskt fyllt försvarsmaktens samtliga utbildningsplatser. Vi bedömer att vi ska klara även 8 000 med de fysiska och psykiska förutsättningar som krävs för att genomföra grundutbildningen.

Vill byta namn på myndigheten

Ett nytt prövningscenter behöver preliminärt anställda omkring 50 personer i olika kategorier som psykologer, läkare, sjuksköterskor och administratörer, enligt Christina Malm som även vill byta namn på sin myndighet.

– Vi tycker det är viktigt att namnet faktiskt speglar det vi gör. Därför föreslår vi Plikt- och prövningsmyndigheten.

Myndigheten har i dag en budget på totalt 300 miljoner kronor varav drygt 200 miljoner i anslag och resten uppdrag från bland annat polismyndigheten. En ny enhet kostar mellan 70-80 miljoner kronor per år, enligt Christina Malm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.