Maria Andreasson, 31, och Elina Karanzas, 26. De ligger på genomsnittet som förstföderskor i sina respektive stadsdelar.
Maria Andreasson, 31, och Elina Karanzas, 26. De ligger på genomsnittet som förstföderskor i sina respektive stadsdelar.

Förstföderskan allt äldre

ANNONS
|

I dagens papperstidning redovisar GP åldern för förstagångsföderskorna - stadsdel för stadsdel i Göteborg. Allt fler väljer barn senare i livet och år 2010 beräknas en av sex kvinnor vara barnlösa - och så förbli.

Andra kommer inte hinna få så många barn som de önskade.

Den enskilt största anledningen till att nativiteten sjunker, är att kvinnorna väntar upp till 30-årsåldern innan de ens funderar på att skaffa sitt första barn.

- Först vill de leva det "unga livet" genom att utbilda sig, resa och hänga på krogen, förklarar Disa Bergnéhr vid Linköpings universitet, som just lagt sista handen på sin doktorsavhandling om uppskjutet föräldraskap.

ANNONS

Hon har intervjuat kvinnor mellan 24-39 år om deras syn på föräldraskap. Bland annat har hon ställt frågan: Varför väntar man så länge på att skaffa barn idag?

Jagar upplevelser

Svaret Disa Bergnéhr fick var entydigt, oavsett vilken utbildningsgrad hennes intervjupersoner hade eller var de var bosatta i landet.

- De ville uppleva massor av saker först, utan att behöva känna sig beroende av någon, förklarar hon.

Kravet på självförverkligande var nästan betungande stort hos deltagarna, berättar Disa Bergnéhr. Men även ett framtida föräldraskap var fullt av bilder av "hur det skulle vara".

- De skulle inte förändras, utan fortsätta att träffa nya människor och utvecklas, säger hon.

Hon förvånades över hur fokuserade intervjupersonerna var på sig själva. När de diskuterade familjebildande handlade svaren enbart om vad barnet kunde innebära för dem som individer.

- Ändå var kärnfamiljsidealet starkt, och ingen kunde tänka sig ett liv utan barn, berättar hon.

Skilsmässa oroar

För trots att intervjupersonerna uttryckte en rädsla för stagnation i livet, så var det tanken om ett "mamma, pappa, barn" som hägrade vid vägs ände. Men det betydde också att de ville vara helt säkra på att deras relation var tillräckligt stabil.

- Ingen ville bli ensamstående förälder, och de oroades över skilsmässostatistiken, förklarar Disa Bergnéhr.

ANNONS

Som en extra säkerhetsåtgärd väntade man därför med att bilda familj. Och många av deltagarna hade levt ihop i 5-10 år, utan att börja planera för det första barnet. Fast jobb och stadig inkomst stod också högre upp på önskelistan.

- Samtidigt ville de absolut inte bli för gamla föräldrar. Någonstans i 30-årsåldern tyckte de att det var dags.

Men att vänta för länge med familjeplaneringen kan få smärtsamma konsekvenser. Efter att en kvinna fyllt 30 år sker en successiv försämring av hennes fertilitet för varje år. Kvinnans ägg åldras i samma takt som hennes kropp, och blir därför både färre och av sämre kvalitet ju äldre hon blir.

- Därför ökar risken för ofrivillig barnlöshet ju mer åren går, säger Per-Olof Karlström, som är professor på Reproduktionscentrum, Uppsala akademiska sjukhus.

Informationen är knappast ny - ändå har medelåldern på landets förstföderskor stigit stadigt under många år. Och så hög som den är idag, 29,9 år, har den aldrig tidigare varit i historien

- Men nu blir nog inte mammorna äldre. Vi ser en tendens till att ökningen har avstannat, säger Lotta Persson, statistiker och demograf vid statistiska centralbyrån.

- För att vi ska kunna reproducera oss själva bör alla kvinnor föda 2,1 barn under sin fertila period, förklarar Lotta Persson.

ANNONS

Samhällets överlevnad

Under hela 1900-talet har vi gjort bra ifrån oss i statistiken. Varje kvinna har i genomsnitt skaffat två barn i livet. I dag har siffran sjunkit till 1,85 barn, vilket ändå är en av de högsta i hela Europa.

För trenden ser nämligen likadan ut i hela västvärlden - något som framförallt oroar politikerna. Rädslan är stor för att det i framtiden kommer vara alltför få som kan jobba och därmed försörja en åldrande befolkning. Som det är nu har vi bara invandringen att tacka för att befolkningsantalet inte sjunker.

- Men det kommer vara många länder som konkurrerar om invandrarna i framtiden, förutspår Lotta Persson.

För deltagarna i Disa Bergnéhrs undersökning fanns aldrig ansvaret för "samhällets överlevnad" med som ett skäl till att skaffa barn. När det gällde deras eventuella familjebildande handlade det enbart om en fortsatt utveckling av deras egna liv.

ANNONS