Höstens första minusgrader kommer till Göteborg i helgen.
Höstens första minusgrader kommer till Göteborg i helgen. Bild: Anders Wiklund / TT

Första minusgraderna på väg till Göteborg

Årets första snö väntas i helgen på fler håll i Västsverige och SMHI har gått ut med en klass 1-varning. I Göteborg kommer de första minusgraderna – men det är bara tillfälligt.
– Rent meteorologiskt är det fortfarande sommar i Göteborg, hösten har inte ens kommit än, berättar Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

ANNONS
|

Nu är det dags att plocka fram mössa och vantar, om än tillfälligt. Det blir nämligen minusgrader i hela Västra Götaland i helgen. Det är första gången i höst det blir temperaturer under nollan i Göteborg. Minusgraderna kommer in under natten mot söndagen och natten mot måndagen.

Helgen kommer mest att bjuda på uppehåll och soligt väder i Göteborg, men i inre Götaland ser det ut att komma snöblandat regn eller till och med blötsnö.

Blir det halt på vägarna?

– Med minusgrader finns det en risk för halka, säger Erik Rindeskär, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

SMHI har gått ut med en klass 1-varning för snöfall i delar av Västra Götalands län och Sjuhäradsbygden. SMHI skriver följande på sin hemsida angående det intågande vintervädret:

ANNONS

"Fredag kväll övergår regn allt mer i snö eller blötsnö och fram till lördag förmiddag kan det komma 1-5 cm. Regninslag fortsätter förekomma och det är osäkert hur mycket snö som lägger sig."

Tid att sadla om till vinterdäck

Han tycker det är läge att börja tänka på att sätta vinterdäck på bilen med tanke på att det snart är november.

Men minusgraderna är bara här på ett mycket kort besök, för redan på måndag slår det om till varmare väder och till temperaturer vi blivit vana vid i höst. Temperaturen kommer att hamna på drygt tio grader kommande vecka, vilket är lite varmare än normalt.

Finns det någon vinter i sikte i Göteborg?

– Rent meteorologiskt är det fortfarande sommar i Göteborg, hösten har inte ens kommit än, så nej.

Definition för Varning klass 1 snöfall:

Snöfall där det väntas 5 mm eller mer (i smält form) inom 6 timmar. Tidigt eller sent på säsongen kan varning utfärdas även vid mindre snömängder. Risk för halka på vägar. Om prognosen ändras till kraftigare snöfall med mer än 20 mm inom 12 timmar, alternativt 12 mm inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 m/s), uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMHI

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS