Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Första förslagen framme – omställningen kan börja

Politikerna är nu beredda att ta de första stegen mot ett fossilfritt Göteborg. Ett gemensamt yrkande med tre förslag lämnades in under onsdagen. Och mer är på gång.

GP har tidigare berättat om den rapport från miljöförvaltningen som visar hur staden ska agera för att ställa om till fossilfritt, i syfte att nå 1,5-gradersmålet från Parisavtalet.

Rapporten listar 82 åtgärder, men partierna har inte varit helt eniga om hur och i vilken takt de ska bockas av. På kommunfullmäktiges möte i slutet av mars fattades beslutet att tillsätta en arbetsgrupp som kan ta fram förslag som det går att nå bred enighet kring, och nu har gruppen enats om de första förslagen.

– Det är bra att vi får lite verkstad i det här nu, säger Emmyly Bönfors (C), kommunalråd med ansvar för miljöfrågor.

LÄS MER: Svårt att se någon bred enighet i klimatarbetet

Tre förslag kopplade till transporter

Det man nu går fram med – i ett gemensamt yrkande som alliansen, S, D, V och MP står bakom – är tre punkter kopplade till fordon och transporter.

• Man vill skärpa stadens resepolicy om flygresor och öka andelen resfria möten.

• Man vill att de kommunala bostadsbolagen, Göteborgs energi och P-bolaget får i uppdrag att underlätta en omställning till fossilfria fordon och fossilfritt resande.

• Man vill också att upphandlingar och inköp görs på ett sätt som påskyndar omställningen till fossilfria transporter.

– Det här är förslag som har stor eller mycket stor miljöeffekt till liten eller ingen kostnad. Så de ryms inom befintlig ekonomisk ram och borde gå att genomföra snabbt, säger Karin Pleijel, kommunalråd (MP).

Fortsatt flyg – ibland

Redan i dag säger stadens resepolicy att man ska välja andra färdsätt än flyg vid resor under 50 mil. Under förra året ökade ändå antalet flygresor som genomfördes på uppdrag av staden.

– Mot den bakgrunden är det bra att vi lägger fram en politisk signal om att vi vill se fler resfria möten och skärpa policyn kring flygresor, säger Emmyly Bönfors.

LÄS MER: Drastiska åtgärder krävs för att nå klimatmål

Karin Pleijel säger att man helst vill försöka undvika flyg i möjligaste mån, men att det ibland inte går. Därför ingår i förslaget att man, genom flygreenfund eller andra styrmedel, ska minska klimatavtrycket de gånger man verkligen måste flyga.

– Ibland är det ju ett lämpligt färdmedel, men då ska vi använda den minst dåliga lösningen.

Förslagen kommer upp till politisk behandling i kommunstyrelsen på onsdag i nästa vecka. Parallellt med det fortsätter arbetsgruppen försöka hitta fler saker de kan enas om.

– Vi har ytterligare några yrkanden på gång, säger Emmyly Bönfors.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.