Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Förslaget: Låt restauranger i Göteborg sälja alkohol med hemleverans

Under torsdagen öppnade Malmö för att krogarna i staden ska få sälja alkohol i samband med hemleverans av mat. Nu föreslår Demokraterna att samma sak införs i Göteborg.
– Vi måste försöka rädda en krisande bransch, säger gruppledaren Martin Wannholt.

I ett nytt yrkande till kommunstyrelsen föreslår Demokraterna ett utökat tillstånd för utskänkning i samband med catering, så att krogar ska kunna servera alkohol i samband med hemleverans av mat.

Partiet pekar på att samma beslut redan fattats i Växjö och Malmö, som ett led i att hjälpa en bransch som har det tufft under coronapandemin.

– Vi vill underlätta för den coronakrisande restaurangbranschen. Det kanske till och med kan hjälpa en del hotell, så vi ser det som ett litet sätt från Göteborgs stad att visa omsorg om vårt fina näringsliv, säger Martin Wannholt.

Hoppas på alliansstöd

I Malmö klubbades samma beslut under torsdagen. Där är det Moderaterna och Centerpartiet som ligger bakom förslaget, som i den politiska behandlingen fick stöd av Liberalerna och Sverigedemokraterna. Kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Tegnhammar beskriver på sin Facebooksida det som ett sätt att ”hjälpa många restaurangföretag i en tid där regeringens passivitet och ointresse hotar att slå ut hela branschen”.

Martin Wannholt hoppas få stöd av allianspartierna även här i Göteborg.

– Jag hoppas att alliansen nappar på det, det är ju de som drivit igenom det i Växjö och Malmö. Miljöpartiet borde väl rimligen gå med också, men det vet man aldrig, säger han.

”Det får juristerna bråka om”

Ser du något kontroversiellt i det här förslaget – alkoholintag är trots allt inte bra för folkhälsan?

– Det är klart att alkohol inte är hälsosamt, även om det är acceptabelt i måttliga mängder. Folk kan ju köpa hem alkohol i vilket fall och ha till sin hemlevererade mat. Om de istället köper den från restaurangen så tjänar restaurangen lite mer pengar och på grund av priset kanske det kan leda till en viss avhållsamhet. Så jag ser inga problem med det.

Och juridiskt?

– Det har varit knorrande från länsstyrelsen där det införts, konstigt vore väl annars. Men som jag förstår är det inte konstigheter: den som levererar häller upp ölet eller vinet och då har de varit där och serverat. Det får juristerna bråka om, nu har vi en kris och då får vi ta till alla förslag.

Demokraterna har tillsammans med Socialdemokraterna också yrkat om att aktivera krisledningsnämnden. Om det går igenom kan ett förslag klubbas igenom direkt. Utan krisledningsnämnd måste ett förslag som detta röstas igenom i kommunfullmäktige innan det kan bli verklighet.

LÄS MER: Lokala restriktioner mot corona förlängs till lucia i Västra Götaland

LÄS MER: Elva européer om skräcken för den andra coronavågen

LÄS MER: Västra Götaland förlänger femtiogränsen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.