Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Förslaget: Låt eleverna i Göteborg få mer sovmorgon – för att prestera bättre

Ett glädjande besked för morgontrötta skolungdomar - nu kanske du kan få sovmorgon. Göteborg kan nämligen komma att delta i ett pilotprojekt om förslaget går igenom. – Detta har testats i Stockholm med bättre betyg som följd, säger Hans Wettby, sektorschef för utbildning i Centrum.

Kristdemokraten Kalle Bäck föreslår i en motion att vissa högstadieskolor och gymnasium i Göteborg ska testa att införa sovmorgon – för att få bättre skolresultat, vilket GöteborgDirekt var först med att skriva om
– Det rör sig om fyra försök på ett år: på två högstadieskolor och på två gymnasieskolor i Göteborg. Vi vill skapa bra förutsättningar för lärande så eleverna kan nå målen. Vi vet av forskning att det här får goda effekter på närvaron och betyg, säger Kalle Bäck. 

"Intressant att se hur det skulle fungera här" 

Nu hoppar SDN Centrum i Göteborg på förslaget och ska ta upp det i nästa nämndmöte. 
– Blir det ett jakande svar i nämnden kommer det upp i kommunfullmäktige, och de ska ta ställning till det då. Är en bit kvar till att ett eventuellt projekt sätts igång, säger Hans Wettby. 

Han fortsätter: 
– Fullmäktigeledamotens förslag har gått ut på remiss till en eller flera stadsdelar som svarar på remissen och som sedan utgör underlag till fullmäktiges beslut. Oavsett nämndens ställningstagande, så går det vidare till fullmäktige där frågan avgörs.

Vad ser ni för fördelar med senare skolstart på dagarna?
– Det vi tycker är bra är att det finns vetenskapligt stöd från detta, bland annat från USA. Man har även testat det på skolor runtom i Sverige och det kan vara intressant att se hur det skulle fungera här i Göteborg också. 

Skulle projektet visa på bättre resultat är det inte omöjligt att det införs på fler skolor i Göteborg. 

Positiv till förslaget

Jack Söderberg, 18, går i tredje ring på Göteborgs Högre Samskola och läser ekonomiprogrammet och skulle inte tacka nej till att börja senare. 
– Det är absolut lättare att gå upp nio än halv sex, man känner sig fräschare på morgonen då. 

Hur tror du en senare skolstart hade påverkat dina studier? 
– Positivt absolut, jag känner mig mer produktiv när jag börjar lite senare, säger han. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.