Förslaget: Bygg en demensby i Göteborg

Miljöpartiet vill att en demensby ska byggas i Göteborg där personer med demens kan bo i en egen by med exempelvis grönområden och djur.
– Det finns ofta en oro i den här gruppen. Många känner sig inlåsta, säger kommunalrådet Karin Pleijel (MP). Alliansen har lyft just frågan om en demensby i budgeten.

ANNONS
|

Miljöpartiet vill att Göteborg ska få sin första demensby, en by där personer med demens bor. Det handlar om att personer med demens ska kunna bo mer hemlikt.

– Vi vet att många med demens har svårt med den boendemiljö vi kan erbjuda, det blir ganska begränsat. Det finns ofta en oro i den här gruppen. Många känner sig inlåsta, säger kommunalrådet Karin Pleijel (MP).

LÄS MER:Hon var bara 44 år när hon fick demens

Hon säger att de behöver tänka nytt och hitta värdiga boendeformer och se även äldre som individer och inse att äldre är olika.

– Det här kan passa en del. Men inte alla, säger hon.

ANNONS

Borås och Vellinge är på gång

Miljöpartiet har tittat på Nederländerna, Danmark och Norge som redan har kommit igång med den här typen av boendeform, av byar i inhägnade områden.

Här har vissa byar även butiker och caféer på området och de äldre kan röra sig fritt, enligt MP.

LÄS MER:Hörselnedsättning riskfaktor bakom demens

Även Borås och Vellinge är på gång med konceptet.

– Man har sett att behovet av vissa mediciner minskat, säger Karin Pleijel.

Hur ser du på risken att det blir svårare för personal att hjälpa de boende när de är mer utspridda?

– Man får väl ta vara på de erfarenheter som finns, där man bor i mindre grupperingar i en by med kanske 150 boende. Man får organisera det så att det blir bra för både de som bor och jobbar.

Vilka risker ser du med detta?

– Det finns väl risker med allt, jag tror inte det passa för alla. Men med en demensby i sortimentet kan man mer hitta något som passar för olika individer.

Förslaget läggs fram genom en motion till fullmäktige och handlar dels om att staden ska anlägga en demensby, dels om att fördelarna av det här konceptet kartläggs och används när nya boenden planeras.

ANNONS

Nämns i alliansbudgeten

Kommunalrådet Elisabet Lann (KD) är positiv även om hon inte sett förslaget som helhet. Alliansen har också lyft frågan i sin budget.

– Det där är något som jag ser väldigt positivt på. Vi vill ha en mångfald av boenden. Det kan också vara att boende ska kunna ha husdjur, HBTQ-boenden eller en särskild språkinriktning, säger hon.

– Man brukar även kunna ha en restaurang där äldre beställer mat, men som i en egen skyddad värld där man kan känna trygghet. Med djur och parker.

”Inte helt okontroversiellt”

Kommunalrådet Marina Johansson (S) säger att det är en intressant tanke, men att det i så fall måste göras på rätt sett, i samtal med Demensförbundet och de äldre.

– Tanken är god, men frågan är inte helt okontroversiell. Om man blir inlåst i en by och ska leva sitt liv innanför den här byn känns det inte så sympatiskt. Men jag tror inte att det är det som är avsikten, säger hon.

Hon konstaterar att allt fler personer i samhället lever med demens, och att det överlag behövs boenden i staden som är trevliga, med bra utomhusmiljö och möjligheten att träffa djur.

LÄS MER:Lång fertilitet kan öka risken för demens hos kvinnor

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS