Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Daniel Bernmar (V) och Karin Pleijel (MP) fick inte gehör för sitt förslag att sänka de heltidsanställda politikernas löner. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

Förslaget att sänka politikernas löner röstades ned

Det blir inga sänkta arvoden för stadens heltidspolitiker. Förslaget från Vänsterpartiet och Miljöpartiet röstades ned av kommunfullmäktige.

En heltidsanställd politiker i Göteborg tjänar omkring 70 000 kronor i månaden. Det är för mycket, menar V och MP.

Vänsterpartiets gruppledare Daniel Bernmar argumenterade i fullmäktiges debatt för att arvode borde sänkas till 45 000 kronor.

– Att ha 70 000 kronor i månaden är för mig att leva i sus och dus. Då är man långt från göteborgarnas vardag, sa han.

Mindre klyftor bättre

– Klyftorna ökar. Och vi vet att ett jämlikt samhälle är bra för alla. I det läget kan man gå före. Det är viktigt att vi som kommunalråd visar att 45 000 kronor i månaden är en rimlig lön, sa Karin Pleijel (MP).

Det är något av en årligt återkommande tradition att Vänsterpartiet lägger ett förslag om sänkta politikerlöner, och precis som tidigare år var övriga partier måttligt intresserade av tanken.

Demokraternas gruppledare Martin Wannholt lade dock fram ett annat sätt att lösa frågan: han föreslog att de kommunalråd som så ville på egen hand kunde sänka sin lön.

– Det skulle ju bli ännu mer effektivt för er som bara sänker er egen lön. Tänk vilket genomslag det skulle ge, sa han.

Skänker bort pengarna

Daniel Bernmar avfärdade tanken med att differentierade löner för kommunalråd är oförenligt med kommunallagen, men Martin Wannholt stod på sig.

– Saken är inte prövad. Om ni provar och ingen överklagar, så kommer det att fungera. Annars kan man begära tjänstledigt på deltid. Det finns sätt att genomföra det – och då blir man mer trovärdig, sa han.

Vänsterpartiets heltidsanställda politiker har redan i dag ett tak för hur mycket de får tjäna, den överskjutande summan skänks till partikassan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.