Enligt Arbetsmiljöverket kan förskolepersonal använda skyddsutrustning, till exempel munskydd och visir, om ett barn blir sjukt. Personen på bilden arbetar inom vården.
Enligt Arbetsmiljöverket kan förskolepersonal använda skyddsutrustning, till exempel munskydd och visir, om ett barn blir sjukt. Personen på bilden arbetar inom vården. Bild: Mikael Fritzon/TT

Förskolepersonal i Göteborg kan få munskydd och visir

Förskolor i Göteborg kommer att kunna använda skyddsutrustning på jobbet. Syftet är att personalen ska kunna skydda sig ifall ett barn blir sjukt med covidsymtom på förskolan. I Kungsbacka kommun har skyddsutrustningen redan levererats – medan samma process har dröjt några veckor i Göteborg.

ANNONS
|

Förskolepersonal i Göteborgs stad kommer att få tillgång till skyddsutrustning på jobbet.

– Vi har tagit ställning till att skyddsutrustning ska vara en åtgärd vid barns insjuknande under dagen, säger Helen Rubensson, chef HR Partner på förskoleförvaltningen.

– Det är ett ställningstagande som följer Arbetsmiljöverkets åtgärdstrappa som arbetsgivaren ska ta ställning till och där skyddsutrustning är ett sista steg.

Arbetsmiljöverkets åtgärder om ett barn på förskola blir sjukt med covidliknande symtom är:

  • Låt barnet vila utomhus i väntan på vårdnadshavare. Till exempel med en läsplatta.
  • Låt barnet vila i ett rum en bit från övriga barn och vuxna på förskolan. Rutiner behövs för städning och vädring av rummet efteråt.
  • Person i riskgrupp undviker att ta hand om barn som blivit sjuka under dagen.
  • Personal använder personlig skyddsutrustning när andra åtgärder inte räcker till. Exempelvis om barnet behöver nära omvårdnad tills dess att vårdnadshavare hämtar. Personlig skyddsutrustning kan vara munskydd eller visir.

Arbetsmiljöverket krävde skyddsåtgärder

Bakgrunden till Arbetsmiljöverkets åtgärder är ett fall på en förskola i Bergs kommun i Jämtland. Enligt skyddsombudet var personalen orolig och Arbetsmiljöverket beslutade att ställa krav på skyddsåtgärder.

ANNONS

LÄS MER:Myndigheten: Förskolepersonal måste skyddas

Beslutet att gå på Arbetsmiljöverkets linje i Göteborg har enligt Helen Rubensson fattats av kommunen i samråd med fackliga representanter.

– Den här frågan är högt prioriterad och information kommer att gå ut till medarbetarna under denna vecka, säger hon.

Nu följer ett arbete där där smittskyddet i Västra Götalandsregionen, medicinskt ansvarig i förskoleförvaltningen och stadens representanter tar ställning till vilken skyddsutrustning som ska användas, hur den ska användas och hur man säkerställer tillgången på utrustningen.

I Kungsbacka kommun beslutade man om att förskolepersonal ska använda munskydd och visir för två veckor sedan, berättar Maria Andersson, skolchef.

”Alla våra förskolor och dagbarnvårdare får nu munskydd och visir som de kan använda om ett förskolebarn skulle bli sjuk med covidsymtom och behöver nära omvårdnad innan det blir hämtat”, skriver kommunen i sin lägesrapport.

Under tisdagen levererades den beställda skyddsutrustningen, som nu ska skickas ut till förskolorna i Kungsbacka.

LÄS MER:Ändrade regler för snoriga barn i skolan och på förskolan i höst

Dröjde i Göteborg: ”Vi är en stor förvaltning”

I Göteborg kommer alltså samma ställningstagande kommuniceras ut till förskolorna i veckan. Helen Rubensson förklarar anledningen till att det har dröjt:

– Vi är så stor förvaltning som måste samlas kring gemensamma ställningstagande i sådana här stora frågor. Det är väldigt viktigt att vi inte ha olika tillämpning på olika förskolor utan har samsyn och enhetlighet i det här arbetet.

ANNONS

På frågan om personal är tvungna att använda skyddsutrustning hänvisar hon till Arbetsmiljölagen där det står att man ska medverka i arbetsmiljöarbetet och vara med för att åstadkomma en god arbetsmiljö. Dessutom ska den anställde ”följa givna föreskrifter samt använda de skyddsanordningar som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall. ”

LÄS MER:Förskolornas nya coronaregler i Göteborg

LÄS MER:Protester mot växande barngrupper på förskola i Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS