Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Förskolekris i Centrum

Stadsdelen Centrum larmar om att man inte klarar söktrycket i förskolan. Det betyder att flera familjer står utan förskoleplats. – I dagsläget kan vi inte garantera sökande plats, säger sektorschefen Hans Wettby.

Göteborgs Stads riktlinjer handlar om att förälder ska få plats på en förskola eller ett familjedaghem i din stadsdel inom fyra månader efter att ansökan kommit in. Men nu klarar inte Centrum av söktrycket, som SVT Nyheter Väst var först att rapportera om.

– Situationen är ansträngd. I dagsläget kan vi inte garantera sökande plats. Det finns två ribbor, ett lagkrav om att du ska få plats i din kommun. Men sen har Göteborgs Stad en högre ribba om att man ska få plats i stadsdelen, det klarar vi inte av nu, säger sektorschefen för Utbildning i SDF Centrum, Hans Wettby.

Sara bor i Centrum tillsammans med man och barn. Hon sökte en plats på förskola i början av juli. I december fick hon reda på att barnet inte fått en plats. 
– Beskedet kom väldigt tätt inpå och det blir tufft för oss nu. I värsta fall kan vi först få en plats efter sommaren, säger hon. 

Hur löser ni det om ni inte får en plats? 
– Jag hoppas att staden kommer hjälpa oss. Min man har lite pappadagar kvar att ta ut och jag kanske kan skära ner på min arbetstid och så får vi dela upp tiden. Men det skulle fungera i några veckor på sin höjd. Jag går runt med klump i magen, det är en jobbig situation för oss. 

Erbjuder platser i andra stadsdelar 

Politikerna i Centrums stadsdelsnämnd är informerade om läget och har begärt att få löpande uppdateringar om arbetet med att hitta lokaler och hur många barn som väntar på att få en förskoleplats. På kort sikt kommer man, när möjligheter uppstår, kunna erbjuda placeringar i andra stadsdelar. 

– Vi har ett dilemma, vi har brist på lediga tomter i centrum, brist på lokaler. Det är också svårt att få tag på personal, men vi rekryterar kontinuerligt och försöker jobba med frågorna. 

Vad har ni vidtagit för åtgärder? 
– Vi har informerat våra politiker i stadsdelen. Jag och mina kollegor i staden har ett möte i veckan där ska vi försöka lösa detta, säger Hans Wettby. 

Hans Larsson är enhetschef för regelbunden tillsyn på skolinspektionen i Göteborg. 
– Vi har fått kännedom om det här och det låter allvarligt. Vi kommer att avsätta en handläggare som ska undersöka hur det förhåller sig och prata med kommunen. Därefter får vi ta ställningen till hur vi ska gå vidare, säger han. 

Rödgröna: Vi jobbar kontinuerligt för att lösa problemen 

Karin Pleijel (MP) är biträdande kommunalråd och ansvarigt skolkommunalråd i Göteborgs Stad. 

– Jag känner en stor frustration över att vi inte lyckas matcha behoven som finns på våra förskolor. Men vi jobbar kontinuerligt med detta. 

Vad ska ni genomföra för åtgärder?  
– Centrum dammsuger nu efter alla möjliga alternativ som finns, och vi går 1 juli 2018 in i en ny organisation och där vi kommer att lösa problemen utifrån vad man bor och inte vilken stadsdel man tillhör. 

Har du svårt att få en plats på en förskola? Ring oss på 031-17 20 10 eller mejla till [email protected] 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.