Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Förskoleklass stoppas på Ebba Pettersson

Ebba Petterssons Privatskola startade förskoleklass under hösten trots att skolan inte hade tillstånd. Skolinspektionen kräver nu att verksamheten upphör omedelbart. 48 barn berörs.

Skolinspektionen granskade Ebba Petterssons Privatskola i Göteborg i en regelbunden tillsyn. Tillsynen visade att skolan i flera år erbjudit förskoleklass utan att ha tillstånd från Skolinspektionen.

Men trots att Skolinspektionen informerade skolan om det så startades en ny förskoleklass med sexåringar under hösten. Nu är det dock stopp.

Magnus Haglund är enhetschef på Skolinspektionen i Göteborg.

- Skolan har inte rättat sig efter detta krav och måste nu hitta en alternativ skolform för de barn som berörs. Deras vårdnadshavare måste också informeras, säger han.

Förskoleklass är en frivillig verksamhet för sexåringar och kan ses som en övergång mellan förskola och den obligatoriska skolan.

Alternativ som Ebba Petterssons Privatskola kan erbjuda är att starta pedagogisk omsorg eller helt enkelt be föräldrarna att flytta sina barn till andra skolor med förskoleklasser.

Om skolan inte omedelbart upphör med verksamhet i förskoleklass kommer Skolinspektionen att ansöka hos förvaltningsrätten om att stiftelsen ska betala vite på 200 000 kronor till statskassan.

Visserligen ansökte Ebba Petterssons Privatskolas stiftelse, som ansvarar för skolan, om tillstånd att bedriva förskoleklass efter missen. Skolan har också fått godkänt.

- Men det är lagen och juridiken som omöjliggör att skolan inte kan få tillståndet förrän 1 januari nästa år, säger Magnus Haglund.

Ansökan från skolan kom in 31 januari 2013. I mars beslutade Skolinspektionen att skolan måste upphöra att bedriva förskoleklass. Trots det valde alltså Ebba Petterssons Privatskola att starta på höstterminen.

Under fredagen skickade skolan mail till berörda föräldrar om det som hänt. Stefan Elm är ordförande i skolans stiftelse.

- Vi har bestämt att vi fortsätter att bedriva verksamhet för sexåringarna, men det blir inte förskoleklass utan pedagogisk omsorg. Detta gör vi för att säkra våra elevers trygghet och att de kan gå kvar på skolan, säger han.

Varför startade ni förskoleklass under hösten när ni visste att skolan inte hade tillstånd?

- Vi hade redan erbjudit 48 barn plats när vi fick Skolinspektionens beslut. Vi tog därför ett beslut att inte helt plötsligt säga nej till dem. Nu får vi hantera följderna, säger Stefan Elm.

Han hoppas att samtliga elever väljer att vara kvar.

Innan Ebba Petterssons Privatskola kan starta pedagogisk omsorg måste kommunen godkänna ansökan. Är det så att några föräldrar vill byta skola för att barnen ska fortsätta gå i förskoleklass under hösten har kommunen beredskap för det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.