Förskolan Römosse i Hammarkullen får verksamhetsförbud. Genrebild.
Förskolan Römosse i Hammarkullen får verksamhetsförbud. Genrebild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Förskolan Römosse tvångsstängs

Förskolan Römosse i Hammarkullen får verksamhetsförbud. Bakgrunden är uppgifterna som framkommit kring förskolans och Römosseskolans ledning.
– Styrelsen har inte följt de lagar som finns. De har låtit pengar transfereras bort från verksamheten. Även utomlands, säger Hakan Önal (M), ordförande i förskolenämnden.

ANNONS
|

Det är förskolenämnden som beslutat att ge fristående Förskolan Römosse verksamhetsförbud. Det betyder att förskolan stängs senast den 7 november.

Bakom förskolan står Föreningen Framstegsskolan i Göteborg och nämnden har gjort en så kallad ägar- och ledningsprövning, som tittar på om ägarna är lämpliga att driva skola. Här framkommer det att föreningen inte följt gällande lagar och förordningar. Ekonomin har inte skötts på rätt sätt.

– Förvaltningen har velat se bokföring och liknande. De har inte kunnat redovisa sin ekonomi. Det är tydligt att de inte klarar av att driva förskola, säger Hakan Önal (M), ordförande i förskolenämnden.

Männen bakom förskolan har också gjort det svårt för förvaltningen och förhalat när förvaltningen har granskat verksamheten.

ANNONS

Förskolan har plats för 45 barn. I dagsläget är 28 barn inskrivna. De ska erbjudas platser på kommunala förskolor istället.

– Det här är för barnens bästa. De här barnen kommer inte få den här verksamhet som krävs på förskolan, säger Hakan Önal.

LÄS MER:Skolinspektionen stänger Römosseskolan

Pengar har förts utomlands

På onsdagen beslutade Skolinspektionen att dra tillbaka tillståndet för att driva de tre Römosseskolorna i Göteborg.

Bakgrunden är att mångmiljonbelopp som skulle ha gått till skolorna under flera år betalats ut till företag utan att det har bokförts, och att pengar slussats vidare ut ur landet.

Den tidigare rektorn för Römosseskolan och före detta riksdagsledamoten för Moderaterna, Abdirizak Waberi, är åtalad, misstänkt för grovt bokföringsbrott. Styrelsen polisanmälde honom i våras, men enligt Skolinspektionen borde de redan för flera år sedan ha misstänkt att saker inte stod rätt till.

Hakan Önal säger att det faktum att föreningen bytte styrelse i våras gjort att de kunnat granska deras lämplighet.

Har ni väntat in Skolinspektionens beslut, innan ert beslut att stänga förskolan?

– Nej, det handlar om att jobba tillsammans, få fram information, så att det håller rättsligt. Vi har varit på den här verksamheten sedan i maj, även haft tillsyn tidigare, där huvudmannen förhalat tillsynsverksamheten.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS