Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild från förskola. Bild: Janerik Henriksson/TT
Arkivbild från förskola. Bild: Janerik Henriksson/TT

Förskola stängs tillfälligt – misstänkt koppling till extremism

En fristående förskola i nordöstra Göteborg beläggs med tillfälligt verksamhetsförbud. Enligt Göteborg stad står förskolan "under påverkan av personer med nära kopplingar till våldsbejakande extremism."

Under onsdagen beslutade Göteborgs förskolenämnd att belägga en fristående förskola i nordöstra Göteborg med tillfälligt verksamhetsförbud.

Verksamhetsförbudet gäller från och med måndag 2 mars, och beror enligt Göteborg stad på flera allvarliga brister. Bland annat ska förskolan stå under påverkan av personer med nära kopplingar till våldsbejakande extremism.

Det handlar om ekonomiska kopplingar mellan förskolan och en organisation.

– Det förs medel från förskolan till föreningen. Det ser vi väldigt allvarligt på, det är medel som vi tillhandahåller för barnen i en fristående verksamhet, säger Amanda Larsson, chef för juridik- och ärendehanteringsenheten i Göteborg.

Beslutet om ett tillfälligt verksamhetsförbud bottnar i information från andra myndigheter samt synpunkter och orosanmälningar från föräldrar och personal.

Påverkar 70 förskolebarn

Cirka 70 barn påverkas och kommer att erbjudas platser på en närliggande kommunal förskola.

Inom tre månader måste förskolan uppfylla tre kriterier för att få fortsätta driva förskoleverksamheten:

• Se till att samtliga inom ägar- och ledningskretsen är lämpliga att bedriva förskoleverksamhet.

• Se till att antalet inskrivna barn anpassas till de lokaler verksamheten har och därmed erbjuda maximalt 56 barn plats i förskolan.

• Komma in med en redogörelse över hur förskolan skapat en trygg omsorg och en god miljö, med konkreta åtgärder för att minska personalomsättningen på förskolan så att nödvändig kontinuitet och trygghet i barngruppen uppnås.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.