Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Förskolan stängde i fredags, men kommer nu hålla öppet. Bild: Arkivbild/TT
Förskolan stängde i fredags, men kommer nu hålla öppet. Bild: Arkivbild/TT

Förskola stängde efter misstänkt coronasmitta

Förskolan Grenen i Angered stängde under fredagen efter ett misstänkt coronafall. Under måndagen meddelar förskolan att det inte handlade om coronasmitta och att förskolan kommer hålla öppet som vanligt.

Det var under torsdagskvällen som det beslutades att förskolan Grenen i Angered skulle hålla stängt på fredagen. Det efter att en mamma till ett barn på förskolan insjuknat i feber och blivit orolig att det rörde sig om det nya coronaviruset. Mamman ska tidigare ha varit i kontakt med en familj som senare bekräftats smittad av coronaviruset.

– Hon var i kontakt med den andra familjen ganska långt innan man visste att de hade blivit smittade. Men i och med att föräldern nu blivit sjuk och fått feber ville de givetvis kolla att detta inte har något samband, sa Sofi Johansson, kommunikationsansvarig på Medborgaskolan Väst som är huvudman för förskolan.

Provtagningar gjordes på föräldern och under helgen kom svaret att det inte rörde sig om coronasmitta.

– Provsvaret kom i helgen och det var negativt. Det är bekräftat att det inte är corona, säger Sofi Johansson.

Hon berättar att förskolan har fått ta emot många samtal från oroliga föräldrar.

Nu kommer förskolan hålla öppet som vanligt igen.

– Vi stängde i fredags och hade inga egentliga planer på att hålla stängt denna vecka också om inte något skulle framkomma givetvis, säger Sofi Johansson.

Varför stänger man inte förskolan för att minimera riskerna för smitta?

– Vi har fått rekommendationer från flera instanser att hålla öppet som vanligt, men vi tog beslutet att ha stängt i fredags ändå. Nu när det är bekräftat att det inte var corona finns det ingen anledning att hålla stängt.

LÄS MER: Experten om coronaläget i Sverige: "Tror det blir fler utbrott"

Föräldrar meddelades under torsdagskvällen

Alla föräldrar meddelades om beslutet att stänga på fredagen sent under torsdagskvällen. Personalen på förskolan var dock på plats som vanligt.

– En del föräldrar har hört av sig och undrat, men de har ändå varit glada och nöjda över beslutet. Det är inga barn inblandade än så länge, utan det är den här föräldern som har en viss oro för att det eventuellt kan röra sig om coronasmitta. När vi varit i kontakt med sjukvårdsupplysning så har man för säkerhets skull rekommenderat att hålla stängt i den mån det går, så då vill vi följa den rekommendationen och se hur det går, sa Sofi Johansson förra veckan.

LÄS MER: UD avråder från resor till norra Italien – kan påverka antalet svenska coronafall

Inväntar svar innan beslut om öppning

Nu inväntar förskolan provresultatet innan man tar vidare beslut kring om man ska hålla fortsatt stängt nästa vecka eller inte.

Om det visar sig att föräldern är smittad av coronaviruset kommer förskolan agera efter det.

– Rent generellt för medborgarskolan, vi är huvudman för den här förskolan, så följer vi folkhälsomyndighetens rekommendationer när det gäller coronaviruset, skulle det vara så att föräldern blivit smittad får vi ta ställning till hur vi ska gå vidare, säger Sofi Johansson.

LÄS MER: Två nya coronafall i Göteborgsområdet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.