Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Förseningar efter tågstopp vid Göteborgs central

Ett elfel påverkar tågtrafiken med kraftiga förseningar och inställda tåg till och från Göteborgs centralstation på onsdagskvällen.
Den senaste informationen från Västtrafiks störningsjour är att vissa tåg kommer att börja gå klockan 01.

Kontaktledningsfelet strax utanför Göteborgs centralstation inträffade klockan 15.17.

– Det är helt strömlöst just nu på grund av en nedriven kontaktledning vid Göteborgs central, sade Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Under eftermiddagen var det totalstopp i trafiken till och från stationen. Efter ett tag kunde vissa tåg börja släppas iväg, men sent på onsdagskvällen är det fortfarande ett stort antal inställda eller kraftigt försenade tåg.

– Våra tåg har mellan två och fyra timmars försening. Det blir också följdförseningar till följd av det här, säger Leila Fogelholm, presskommunikatör på SJ, vid 20-tiden.

Spåren söderut öppnade först

Samtliga fyra spår söderut öppnades under onsdagskvällen vilket gör att tågen där kan rulla ungefär som de ska, men med förseningar. Men norrut är det fortsatt stora störningar.

– Tågen rullar ut från Göteborgs central, men med stora förseningar och utan att vi har all kapacitet. De rullar även in mot Göteborgs central, men det är inte alla som kommer nå ända fram i nuläget, utan de får stanna vid omkringliggande stationer från vilka resenärer får ta andra kommunikationsmedel in till Göteborg, säger Leila Fogelholm på SJ.

Endast ett av fyra spår norrut är öppet, berättar Västtrafiks presschef Mette Ramquist. Ytterligare två väntas kunna öppna vid midnatt, enligt prognosen.

– Alependeln går sporadiskt från Gamlestaden. Vi uppmanar ändå resenärer som ska med den att ta spårvagn 4 eller 9 till Gamlestaden och sedan hoppa på pendeln.

Ersättningsbussar har satts in

Tågen som ska mot bland annat Alingsås, Skövde, Vänersborg och Älvängen går än mer sporadiskt. Västtrafik har på onsdagskvällen ett 20-tal ersättningsbussar i rullning för att kunna hjälpa resenärerna på de sträckorna.

– Vi har tyvärr begränsad tillgång till ersättningsbussar men försöker ta in så många som bara möjligt för att försöka underlätta situationen för våra resenärer, säger Mette Ramquist.

Förhoppningen är alltså att tre av fyra spår norrut ska kunna öppna vid midnatt, men prognosen för det fjärde spåret är att det ska öppna först klockan 07.00 på torsdagsmorgonen.

– Det kommer innebära att vissa tåg i morgontrafiken inte kommer kunna gå som de ska, även om det kommer vara betydligt mindre påverkan än vad det är nu – då fler spår ska vara öppna, säger Mette Ramquist.

Information på hemsida och app

Hon uppmanar resenärerna att hålla sig uppdaterade via Västtrafiks hemsida och app och beklagar besvären.

– Det är mycket folk på Göteborgs central och vi har informatörer som försöker informera om läget till våra resenärer. Jag vill också uppmana alla som drabbas av förseningen att ansöka om förseningsersättning, vilket man kan få om man är mer än 20 minuter sen – det gör man genom att gå in på Västtrafiks hemsida eller ringa vår kundservice.

Även övriga trafikbolag arbetar med att informera resenärer. SJ har exempelvis skickat ut sms där de erbjuder kostnadsfria omboknings- eller avbokningsmöjligheter dygnet ut.

– Om man inte absolut måste ut och resa kan det vara en god idé att boka om sig. Även i morgon bitti (torsdag) är det bra att titta på vår hemsida eller se eventuella sms som kommer för att få information om sin resa, säger Leila Fogelholm, presskommunikatör på SJ.

Problem med Västtrafiks app

Till följd av felet har tåg som stått strömlösa strax utanför Göteborgs central behövt evakueras under onsdagskvällen, vilket också har påverkat framkomligheten, enligt Västtrafik.

Samtidigt har det under eftermiddagen varit svårt för resenärer att få information om sin resa i Västtrafiks reseplanerare. Ett problem som ska vara löst sedan 17.40-tiden.

– Det är väldigt olyckligt att det ska sammanfalla med kontaktledningsfelet, sade Sofia på Västtrafiks störningsjour i samband med störningen.

Den senaste informationen från Västtrafiks störningsjour är att vissa tåg kommer att börja gå klockan 01.

LÄS OCKSÅ: Problem hos Trafikverket gör att du inte kan köpa tågbiljett

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.