Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Försökte smuggla in vapenattrapp på Skogome

En anställd på Skogomeanstalten i Göteborg försökte på torsdagen smuggla in en vapenattrapp på anstalten.

- Vi ser mycket allvarligt på händelsen, säger Malin Aronsson, regionchef för Kriminalvården till aftonbladet.se.

Vid 11.30-tiden på torsdagen kontaktades polisen region väst av Skogomeanstalten. Enligt polisens presstalesman Christer Fuxborg ville anstalten rådgöra med polisen om en händelse vid niotiden på morgonen.

- En anställd hade försökt smuggla in en replika, ett pluggat vapen och eventuellt också ammunition, och de visste inte riktigt hur man skulle hantera situationen, säger han.

Att det inte ska röra sig om ett skarpt vapen förändrar inte hur Kriminalvården bedömer situationen.

– Vilken typ av vapen det är förändrar ingenting, vi ser lika allvarligt på det här. Vilken typ av vapen det är får också polisen komma fram till, säger Malin Aronsson, regionchef för Kriminalvården, till GP.

Situationen som uppstod krävde dock inte polisens närvaro. Anstalten uppmanades i stället att lämna in vapnet samt ammunitionen till en polisstation och göra en anmälan.

- Vi vet inte ännu om personen har begått något brott. Replika får man lov att ha, men vi får utreda om ammunitionen omfattas av vapenlagen, säger Christer Fuxborg vid 15.30-tiden.

Anställda på anstalten ska också ha hört smällar, som de bedömde vara en skottlossning, utanför anstalten innan personen försökte smuggla in vapnet.

– Vi antar att de hänger ihop. Vi fattade misstankar när vi hörde skottlossningen och sedan påträffade vapnet. Vi antar att de hör samman, men det får polisutredningen komma fram till, säger Malin Aronsson.

Kriminalvården har också uppgivit för polisen att man har kört den anställda personen som försökte smuggla in vapnet till frivillig sjukhusvård, säger Christer Fuxborg.

Några detaljer om den anställde vill inte Malin Aronsson lämna ut.

– Nej, det kan jag inte uttala mig om, säger hon.

Inte heller kan inte uttala sig om någon har skadats vid det man uppfattat som skottlossning.

– Inte vad vi känner till. Ingen av vår personal har kommit till skada, säger hon.

Vapnet och den misstänkta ammunitionen omhändertogs helt lugnt och utan dramatik, uppger Malin Aronsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.