Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Försökte locka med sig skolbarn utanför Göteborg

Under torsdagen försökte en eller flera personer att locka med sig ett skolbarn in i en bil i närheten av en grundskola i Lindome i Mölndals kommun. Föräldrar uppmanas nu att prata med sina barn. – Informationen har gått ut över hela linan, säger Leif Ivelind verksamhetschef för skolorna i Mölndals stad.

Vårdnadshavare till barn i förskoleklasser och låg - och mellanstadieskolor i Lindome fick under gårdagen information om att en eller flera personer under torsdagen försökte locka med sig ett skolbarn in i en bil. Barnet ska enligt uppgifter till GP vara en flicka.

Flickan ska vid det misstänkta brottstillfället ha varit på väg till eller från skolan enligt informationen som föräldrarna har fått.

Den aktuella bilen som personen eller personerna försökte locka med sig flickan in i ska enligt samma information ha varit silverfärgad.

Leif Ivelind, som är verksamhetschef för skolorna i Mölndals stad, bekräftar händelsen. 
– Det här har polisanmälts, men det hände ingenting med barnet. Informationen om händelsen har gått ut över hela linan till föräldrar till barn i framför allt förskolorna och grundskolorna i Lindome, säger Leif Ivelind. 

Mölndals stad har nu kopplat in kommunens säkerhetssamordnare i fallet. 
Föräldrar och skolpersonal i Lindome uppmanas nu av skolorna att prata med barnen. 
"Vi vill att vårdnadshavare och personal talar med barn och elever på lämpligt sätt, att dom INTE skall gå med eller åka med personer som de inte känner, oavsett vad denna person/er eventuellt säger", står det i mejlet som skickats ut från skolorna. 

"Inte första gången"

Enligt informationen som Leif Ivelind har fått ska händelsen troligen ha ägt rum under torsdagsmorgonen när det aktuella barnet var på väg till sin skola. 

En rektor på en av grundskolorna i Lindome berättar att det inte är första gången det skett incidenter som torsdagens. 
– Tyvärr är det så att det här har skett förut. Jag har varit rektor i många år, och det har hänt liknande saker förut, och det är ju beklagligt i sig. I vissa fall finns det andra förklaringar, men den gången som det är på allvar vill vi göra rätt, säger rektorn.

Stefan Olsson vid polisen Mölndal är förundersökningsledare i ärendet som just nu rubriceras som ett misstänkt ofredande. Han berättar att polisen har undersökt om det finns liknande händelser i närområdet den senaste tiden. 

– Vi har tittat efter det och det finns inga händelser som kan knytas samman med här under det det senaste sommarhalvåret. Vi tar allvarligt på det här, men vi måste höra barnet och föräldern som gjort anmälan innan vi kan säga så mycket mer. Vi har fått några detaljer av bilen beskrivna för oss, men vi måste hålla fler förhör innan vi kan ta beslut om eventuella åtgärder, säger Stefan Olsson. 

I nuläget finns ingen misstänkt person i utredningen.

Under tisdagen skedde även en liknande incident i Trollhättan då en man försökte locka med sig en pojke in i en bil. Polisen har sedan dess sökt efter en blå Saab i närområdet. 

Texten uppdateras. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.